Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 år med Viravännerna

GÄVLESällskapet Gävle Viravänner firade i går sitt 50-årsjubileum. Klubben med sina 25 medlemmar hade gäster från Stockholm, Sala, Västerås och Sundsvall.

Annons
Kortspelet Vira är ett gammalt spel som vallonsmederna på Vira bruk uppfann. Det finns olika historier om hur spelet uppkom, men vanligen anser man att det var för att förhindra den stora dryckenskapen på bruken som gjorde att vallonsmederna började spela kort.
I spelet deltar tre spelare som spelar mot varandra. Varje spelare har 13 kort och de övriga två försöker vinna över den som har högsta budet. I regel sitter man fyra kring bordet, men spelet vandrar runt bordet så varje omgång sitter en spelare utan kort.
Vira är ett spel om pengar, marker, men det är småsummor så ingen kan förlora eller vinna någon större summa.
Gävlesällskapet har haft som sed att vinsterna bildar en pott som sedan används till någon gemensam festlighet.
Fortfarande används de franska beteckningarna för de olika buden. Som högsta bud finns Vira, då den som begärt Vira ska försöka ta samtliga stick. Solovira är det lägsta då budgivaren inte ska ta något stick alls.
Vira är ett både snabbt och spännande spel, men inte så enkelt som man kanske kan tro utan det tar år av träning innan man blir en fullfjädrad spelare.
Sällskapet Gävle Viravänner brukar träffas varje månad för en spelkväll och numer har man vandrarhemmet som spellokal.
ULFGRANSTRÖM

Mer läsning

Annons