Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

69 vill lära mer om teater

GÄVLE
Gävles teaterpublik är vetgirig. Inte mindre än 69 personer har i år anmält sig till Folkteaterns publikskola.

Annons
Förra året handlade publikskolan om Orestes. I år är ämnet skådespeleriet.
- Vi har höjt ambitionsnivån, för att fånga skådespelarens väsen är svårt, nästan omöjligt, sa dramaturgen och teaterhistorikern Inger Zielfelt när hon hälsade publiken välkommen.
Att vara med i publikskolan kostar 800 kronor för åtta träffar. Varje gång ska deltagarna få träffa några av Folkteaterns skådespelare, som ska berätta hur de själva ser på skådespelarkonsten, hur de gör för att gå in i en roll och vilken teknik de använder för att nå ut till publiken.

Redan de gamla grekerna
Den första kvällen var det Arabella Lyons, Pär Andersson, Magnus Lindberg och Victoria Kelly som på det här sättet mötte en del av sin publik.
Men en stor del av publikskolan ägnas också åt teori. Inger Zielfelt tog det grundligt och började med de gamla grekerna.
Till skillnad från dagens skådespelare hade antikens skådespelare en aktiv, engagerad och i bland upprörd publik att spela emot.
- Dagens publik är stammar från Moliéres dagar. Den är tyst, stilla och ser intresserad ut. Tycker publiken att det är tråkigt visar den inte det utan applåderar artigt ändå, sa Inger Zielfelt.

Mer läsning

Annons