Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

7 800 hushåll blev strömlösa

Strömavbrottet i Bomhus var det största och mest omfattande på många år.
– Vi kommer inte ihåg när så många drabbades av ett strömavbrott sist, säger driftledaren Bengt-Göran Lindqvist på Gävle Energi.

Annons

Det var vid sjutiden på fredagskvällen som det blev svart i Bomhus. Orsaken visade sig vara ett tekniskt fel i ett ställverk i en nätstation. Efter en timme hade Gävle Energi lokaliserat felet och kunde då inleda arbetet med att förse de strömlösa husen med ström igen.
Eftersom 7800 hushåll var drabbade fick energibolagets kalla in extrapersonal som fick rycka in och hjälpa till med att sektionera av området och sedan mata ut ström från andra nätstationer. Område för område fick sedan successivt tillbaka strömmen och vid elvatiden kunde alla tända sina lampor igen.
Enligt Bengt-Göran Lindqvist var strömavbrottet ett av de största som Gävle drabbats av på flera år.
– Vi har pratat om det och kan inte minnas när så många kunder drabbades sist. Det måste vara flera år sedan, säger han.
Det blir mycket mer omfattande när det blir fel i ett ställverk som förser en stadsdel med ström jämfört med när ett träd drar ned en ledning i ytterområdena.
– Då drabbas på sin höjd 1000 personer, säger han.
Det är fortfarande oklart vad det var som orsakade avbrottet. I veckan ska experter från ABB komma upp till Gävle för att undersöka vad det var som hände. Tills vidare kommer alla hushåll i Bomhus att förses med ström från andra nätstationer.
– Det ska inte vara några problem. Det enda om kan ställa till det nu är vädret, säger Bengt-Göran Lindqvist.

Mer läsning

Annons