Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70-åring i rätten för grannbråk

GÄVLE
Den 7 mars faller domen mot en 70-årig man som stått åtalad för misshandel, olaga frihetsberövande, olaga tvång, våld mot tjänsteman och ofredande.

Annons
- Jag vill likna det vid en våldtäkt på ett bostadsområde, var vice chefsåklagaren Mikael Hammarstrands kommentar till förhandlingarna som avslutades på fredagen.
Gefle Dagblad har vid flera tillfällen rapporterat om stridigheterna mellan 70-åringen och flera grannar i bostadsrättsföreningen. Motsättningar som ofta lett till handgripligheter.
Ett och ett halvt år yrkade åklagaren att straffet skulle bli. Domaren valde att avslå en begäran att 70-åringen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
Sedan åklagare och advokat sagt sitt begärde 70-åringen att få avsluta:
- Vi kom till ett riktigt getingbo, sa han medan flera tidigare grannar muttrade argt på åhörarbänken.
I ett tvistemål beslutades tidigare att 70-åringen skulle flytta från föreningen och han tvingades då sälja sin bostadsrätt.
De flesta brotten som 70-åringen nu riskerar att dömas för ska ha skett under sommaren 2001.
Enligt åtalet är det en 36-årig granne som har råkat ut för flest obehagligheter. Inte mindre än tre gånger under sommaren 2001 misstänks 70-åringen för att ha ofredat henne genom att göra anspelningar på att hon är homosexuell, bland annat genom att kalla henne "flatdjävul".

Erkände delvis
I förhör erkände mannen delvis, men sa att han trodde att hon hette Flata i efternamn.
I början av december för tre år sedan ringde det på hemma hos en 25-årig kvinna. När hon öppnade dörren stod 70-åringen utanför och ville göra en enkät om EMU för sitt jobb, berättade kvinnan i polisförhör.
Under de 45 intervjuminuterna var han trevlig. Det var när han skulle ge sig av som mannen misstänks ha blivit alltför närgången. Enligt 25-åringen ska han ha luktat henne bakom öronen, lagt armen om hennes rygg och trevat med handen ner mot stjärten.
De flesta av åtalspunkterna rör den stora grannfejden, som blossade upp när 70-åringen placerade en stor stenbumling på vägen utanför sitt hus. Syftet var att hindra bilar att åka där.
Två grannar, en av dem bostadsrättsföreningens ordförande, skulle plocka bort stenen. De hade tagit med en skottkärra att köra iväg den på.
Medan de jobbade utanför mannens bostad kom han utrusande och tumult uppstod.

Tioåring inspärrad

Dessutom var 70-åringen åtalad för att ha hållit en då tioårig pojke inspärrad en kort stund, men det var oklart om åklagaren kunde bevisa att dörren verkligen var låst så att pojken inte på egen hand kunde ha öppnat dörren och sluppit ut.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons