Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

71-åring tvingas betala skadestånd

GÄVLE
Den i dag 71-årige man som satte skräck i ett helt bostadsområde när han flyttade dit för tre år sedan fick sin dom i går.

Annons
Han döms att betala skadestånd till inte mindre än sju olika grannar och en polisman. Dessutom får mannen, som nu flyttat från Gävle, villkorlig dom.
71-åringen flyttade till den aktuella bostadsrättsföreningen på Bidevindsgatan i juli år 2000. Genast började han reta sig på grannarna.
Mest retade han sig på sin homosexuella kvinnliga granne, Helena Sahlgren. Hon tilldöms ett skadestånd på 22 000 kronor för de upprepade trakasserier mannen utsatt henne för.

Bekräftelse
- Jag är i och för sig besviken på att han inte fick fängelse. Men domen är i alla fall en bekräftelse på att vi haft rätt den här tiden, säger hon.
För Helena Sahlgrens del var det en stor lättnad när 71-åringen blev avhyst från bostadsrättsföreningen för ett och ett halvt år sedan. Hon menar att hon var den som hade mest problem med honom, och det började samma dag han flyttade dit.
- Han frågade mig hur jag och min man upplevde altanerna. Och då sa jag som det var, att jag inte bodde med någon man. Det kunde han inte ta, säger hon.
Bland mannens andra offer finns en ung kvinna som utsatts för sexuella närmanden, en liten pojke som 71-åringen låst in i sitt arbetsrum och förhört, en kvinnlig polisman som blivit misshandlad av mannen när hon skulle delge honom misstanke om brott, en liten flicka som utsatts för olaga tvång, och så vidare.

Rättegångskostnader
Totalt döms mannen att betala nästan 55 000 kronor i skadestånd till sina gamla grannar, och ytterligare 35 000 kronor i rättegångskostnader.
Eftersom mannen har tvingats flytta från Gävle kommer han inte kunna fortsätta att trakassera sina grannar.
Därför ansåg rätten att han inte behöver dömas till fängelse. Åklagaren hade yrkat på ett och ett halvt år.
- Jag vill likna det vid en våldtäkt på ett bostadsområde, sa vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand efter rättegången mot mannen.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist_gd.se

Mer läsning

Annons