Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

73-årig man åtalas för övergrepppå barnbarn

GÄVLE
En 73-årig man har åtalats misstänkt för sexuella övergrepp på sina barnbarn. Övergreppen ska ha pågått mellan 1997 och slutet av 2002.

Annons
Bevisningen mot 73-åringen består främst av knappt tre timmar av inspelade videoförhör med de båda barnen.
Tidigare under utredningen ansågs misstankarna så grova att de rubricerades som grovt sexuellt utnyttjande.
Nu har åklagare Birgitta Fernlund valt att åtala för sexuellt utnyttjande av underårig i båda fallen. Med tillägget att 73-åringen ska ha gjort sig skyldig även till sexuellt ofredande mot ett av barnen.
73-åringen nekar fortfarande till alla anklagelser, precis som han gjorde i en häktningsförhandling i slutet av förra året.
När utredningen drog ut på tiden försattes 73-åringen på fri fot men fick ett tre månader långt besöksförbud. Han fick inte söka upp, förfölja eller på annat sätt kontakta barnbarnen.
Åtalet mot 73-åringen är det första i sitt slag på flera månader. Men enligt polis och åklagare fortsätter anmälningarna till polisen i ungefär samma takt som förut.
Att som nu, den misstänkte är en äldre släkting, är inte unikt i Gävle. För ungefär ett år sedan dömdes en då 68-årig farfar för grov våldtäkt mot två av sina barnbarn. Straffet var bland de längsta i ett pedofilmål i Gävle, sju års fängelse.
Socialstyrelsen har analyserat förutsättningarna som skapar en sexualbrottsling. Det räcker inte med den sexuella motivationen. Även dålig impulskontroll och tillfälle är nödvändiga för att brottet ska äga rum.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons