Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

800 tågade för höjd lön

/
  • Foto: LARS WIGERT Höj lönen. Kommunals ordförande Ylva Thörn är besviken på alla politiker som tidigare ställt sig bakom fackförbundets krav på rejäla lönehöjningar för medlemmarna. Nu tycks de ha glömt bort vad de sa i valrörelsen.

GÄVLE
I valrörelsen tändes hoppet hos Kommunals medlemmar. Flera politiker ställde sig bakom fackförbundets krav på rejäla lönehöjningar.

Annons
Vid förhandlingsbordet har dock tongångarna varit annorlunda.

Från ord till handling
- Kommun och landsting ger oss kalla handen. Så fort vi ska syna korten får vi höra att det inte finns några pengar och att vi är för många. Sluta skyll på dålig kassa. Vi har hört det förut, vi accepterar det inte längre. Det är dags att gå från ord till handling, säger Ylva Thörn, ordförande för Kommunal under sitt tal i Gävle i går.
Ett 800 man starkt demonstrationståg med bland annat vårdbiträden, busschaufförer, dagisfröknar och brandmän samlades utanför Folkets hus för att tåga till Stortorget. Några av budskapen på plakaten riktade sig direkt till kommunalråd Mats Ågren, s, och omvårdnadsnämndens ordförande Vivi-Anne Sundqvist, s.

Rev upp avtal
"Vi torkar bajs och kiss för 15 000 pix". "Hör vår bön, höj vår lön". "Riktiga jobb ska ha riktiga löner". "Mats Ågren, sluta gneta, satsa på vård för Helmer och Greta". "Vi ropar till Sundqvist och Ågren, kvalitet i vården nu".
I oktober rev Kommunal upp sitt avtal med arbetsgivarna kommunalförbundet och landstingsförbundet som innebar en lönehöjning på lägst 3,5 procent.
Nu kräver de minst 5,5 procent plus en lägsta lön på 14 000 kronor i månaden.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons