Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

900 gästrikarriskerar förlora sin sjukpeng

Mellan 800 och 900 gästrikar har varit sjukskrivna ett halvår eller mer.
Vid nyår ska försäkringskassan pröva om de kan klara något jobb på arbetsmarknaden. Tycker kassan det dras sjukpenningen in.

Annons

De nya sjukersättnings- och rehabiliteringsreglerna infördes den första juli i år. De första tre månaderna, 90 dagar, har den som är sjuk rätt till sjukpenning om hon eller han inte klarar sitt vanliga jobb. Klarar man inte något jobb hos sin arbetsgivare kan man få sjukpenning ytterligare tre månader och har rätt till tjänstledigt för att prova annat jobb.

Efter sex månader, från dag 181, prövar försäkringskassan arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden. Den som bedöms kunna klara något jobb, antingen på den reguljära arbetsmarknaden eller med stöd som lönebidrag, får då inte längre sjukpenning. Den som kassan anser kan återgå till jobbet under det kommande halvåret, alltså blir frisk efter mindre än ett år, kan dock få fortsatt sjukpenning.

I Gästrikland handlar det om mellan 800 och 900 personer som varit sjuka i sex månader eller mer vid årsskiftet uppskattar Eva Alner Liljedahl, områdeschef på försäkringskassan. Hur många som de anser kan klara arbete vet hon inte än utan först i februari.

– Det jag kan säga är att det inte är den största den av den här gruppen.

SKTF-tidningen uppger att försäkringskassans östra region uppskattat att 35 procent hos dem får sjukpenningen indragen. Så hög andel tror inte Eva Alner Liljedahl att det handlar om i Gästrikland.

Under första halvåret ska de hjälpa den sjuke med rehabiliteringen, men den som bedöms kunna jobba får vända sig till arbetsförmedlingen för att få hjälp att hitta ett jobb.

Landstingen får med de nya reglerna större ansvar för rehabilitering, men långt ifrån alla har hunnit erbjuda det. Den nya rehabiliteringsgarantin har inte landstinget här kommit igång med än.

–  De har en bra bit kvar att utveckla, säger Eva Alner Liljedahl.

Till Kommunal har inte många medlemmar hört av sig än, men lokalkontorschef Stig Persson räknar med fler.

– Vi tror att det berör ganska många.

De uppmanar medlemmarna att anmäla sig på arbetsförmedlingen första dagen och höra med arbetsgivaren om lämpligt arbete.

– Det är inte säkert att det har blivit prövat efter tre månader.

Anställda i kommuner och landsting kan få sjuklön av arbetsgivaren ytterligare sex månader efter att försäkringskassan dragit in ersättningen.

Stig Persson kallar de nya reglerna hastverk. Han säger att det kan låta bra, men att människor i praktiken kommer att komma i kläm.

300 av landstinget 8 000 anställda är långtidssjukskrivna. Drygt hälften, 60 procent, av dem är deltidssjukskrivna. Inte heller här vet man hur många som berörs av regeländringen. En kartläggning ska bli klar efter helgerna säger personaldirektör Margareta Petrusson. Hon säger att de som arbetsgivare har ansvar för att hjälpa personer att komma tillbaka till arbetslivet, vare sig det blir hos dem eller hos någon annan.

Den som inte klarar ett jobb hos sin arbetsgivare blir till slut uppsagd.

På arbetsförmedlingen har man inte gjort några särskilda förberedelser inför de nya sjukreglerna, men är beredda för många besökare eftersom det också är årsskifte och konjunkturnedgång.

– Det handlar om att se till att få in lediga jobb, säger Eva Holmberg-Tedert, verksamhetssamordnare.

Vägledningen är också förstärkt.

På socialtjänsten förbereder man sig dock på att fler kommer att vända sig till dem för att få socialbidrag.

Mer läsning

Annons