Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

900 studenter fattas

/

Högskolan i Gävle räknar med ett underskott på 4,5 miljoner kronor under 2009. Anledning: för få sökande studenter.
– Vi skulle kunna ha 900 helårsstuderande till, säger rektor Maj-Britt Johansson.

Annons

2009 ser ut att bli ett tufft år för Högskolan i Gävle. Totalt sett finns det plats för 900 fler elever och tappet av studenter drabbar skolans ekonomi.

– Det motsvarar ungefär 50 miljoner kronor, säger Lars Eric Ericsson, styrelseordförande på Högskolan i Gävle.

Sparbeting ligger nu på skolans samtliga verksamheter och genom att spara in pengar på till exempel lokalkostnader beräknas underskottet för 2009 hamna på 4,5 miljoner.

– Det är ingen glädjebudget, det handlar om att vara realist och vi har fått vända på varje krona, säger Lars Eric Ericsson.

Att antalet sökande minskar är en trend som syns över hela landet men Högskolan i Gävle hoppas och tror att det kommer att ändras till hösten 2009 eftersom arbetsmarknaden har drabbats hårt av konjunkturläget.

– Vi vill behålla vår kompetens så att vi inte står helt avklädda när det vänder, för vi både tror och hoppas att lågkonjunkturen kommer att göra att fler söker sig till högskolan, säger Lars Eric Ericsson.

Ett sjunkande elevantal slår hårt mot högskolan eftersom skolans budget till 80 procent är avhängig av hur många studenter man har. Skolan får betalt av staten per elev. Forskningen utgör endast 20 procent av skolans verksamhet.

– Vi måste få bättre balans mellan forskning och utbildning så det inte blir lika osäkert, men det är en vanlig bild på mindre skolor att det blir så här, säger rektor Maj-Britt Johansson.

Till Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap har 1011 studenter sökt. Det är en minskning med 128 elever sedan förra året och över 300 sedan 2005. Institutionen har i en skrivelse till styrelsen meddelat att över fem tjänster kommer att dras in på grund av elevtappet.

– Så fort det handlar om fler än fem tjänster måste de anmäla det till styrelsen. I det här fallet kan det röra sig om uppemot nio, säger Lars Eric Ericsson.

På E-institutionen, som redan har genomgått en del omställningar på grund av färre sökande, har skolan inte lyckats tillsätta en av nyckeltjänsterna och kommer därför inte att söka tillstånd för att examinera civilingenjörer.

– Det vore kanon för regionen att få en civilekonomutbildning men så länge den tjänsten står tom är det ingen idé att söka efter examinationsrätt, säger Maj-Britt Johansson.

Mer läsning

Annons