Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

92-åriga Ture öppnade sitt hem för 9 A

/
  • Foto: GUN WIGH Ung och gammal. Ture Engström bjöd in 9A på Solängsskolan för att visa och berätta om sitt liv och tillvaron på Selggrensgården.

GÄVLE
Ture Engström tar emot i entrén när klass 9A från Solängsskolan hälsar i hand och strömmar in på Selggrensgården.

Annons
- Jag tänkte att man kunde göra anläggningen här mer populär så att fler skolungdomar kommer hit och ser vad som försiggår, säger Ture Engström.
Han känner niornas lärare Erik Proos genom det gemensamma idrottsintresset. Det är därför 9A är den första klass som hälsar på Ture Engström på Selggrensgården där han bott i dryga året. Tanken med klassbesöken är att få visa hur det är på ett äldreboende och berätta för unga om hur hans liv har gestaltat sig.
- Jag lever mitt liv som jag vill ha det själv, säger Ture Engström medan niorna häller upp saft och skickar runt bullar och pepparkakor.
Han trivs gott på Selggrensgården berättar han. Han flyttade hit efter att hans livskamrat Olga gått bort och minnet av henne får tårarna att komma.

Första minnet
Sedan berättar han om det som hänt under hans 92 år och börjar med sitt första minne. Det är när han fick en fiol i julklapp och spelade med sin morbror. Då var han ett år och nio månader.
- Ni kan tänka er hur det lät, säger han.
Så följer minnen från första världskrigets utbrott, hans första kontakt med döden, första skidtävlingen, spöken, flytten från Ångermanland till Nora och livet fram till han började på folkhögskola i Ångermanland som 21-åring. Eleverna lyssnar intresserat med ett och annat fniss, men sedan måste han sluta för att de ska hinna titta in i hans lägenhet innan bussen kommer. Men det blir bestämt att Ture Engström ska fortsätta berätta i skolan, om Ådalskravallerna och när Sandöbron föll samman bland annat.
- Jag tycker att jag har fått prata alldeles för lite.
Det blir trångt i hans enda rum, där han berättar om sina tavlor, visar idrottsutmärkelser och familjefoton.
- När jag går in i rummet och sitter här får jag en hel del minnen om var jag har varit, vad jag har vunnit och när det har gått åt helsicke, säger han och berättar att han varit resemontör.
Anna Berg och Zeinab Hilowle tycker att det är roligt att få hälsa på Ture Engström.
- Spännande, säger Zeinab Hilowle.
- Intressant, tycker Anna Berg.
När det är dags att ta adjö kommer tre flickor fram och ger honom en kram och tackar för att de fick komma. Också Ture Engström tycker att besöket var trevligt.
Han hoppas att fler klasser kommer.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons