Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

95-åring överfölls på äldreboende

/
  • Olov Göransson, kommunalpolitiker i Sandviken, tänker inte ge sig. Han ska driva frågan om säkerhet för sin pappa så långt det går. Hustrun Rigmor följde med till Solbergahemmet för att hälsa på sin svärfar Martin Göransson. Foto: NICK BLACKMON

GÄVLE 95-årige Martin Göransson bor på Solbergahemmet i Bergby. Där misshandlades han svårt av en medboende och fördes till akutmottagningen i ambulans.
- De drar ned så mycket att de som är kvar inte hinner med säkerheten, säger sonen Olov Göransson.

Annons
När GD besöker Solbergahemmet i Bergby norr om Gävle på torsdags eftermiddag sitter Martin Göransson och dricker kaffe och läser tidningen. Han är vid gott mod och skakar hand, trots den gångna nattens skrämmande händelser.
Då överfölls den 95-årige mannen, som bor på demensavdelning, av en medboende försedd med en stövelknekt. Martin Göransson träffades av flera slag i pannan och tinningen.
Vårdarna på natten hörde att något pågick och sprang till den lilla lägenhet som är Martin Göranssons hem. En sjuksköterska tillkallades. Skadorna krävde sjukhustransport, löd hennes bedömning.

Man ringde sonen för att berätta vad som hänt. En polispatrull beordrades till sjukhuset för att dokumentera skadorna - sårskador med blodvite på flera ställen i huvudet och på vänster arm.
Sedan kunde händelsen ha fallit i glömska. Om det inte vore för sonen Olov Göransson - under gårdagen gjorde han en polisanmälan, ringde länsstyrelsen och övervägde att anmäla händelsen till Socialstyrelsen.
- Jag tänker driva det så långt jag kan, säger han beslutsamt.
Solbergahemmet har fem avdelningar med totalt 36 platser. På två avdelningar bor dementa. Nattetid arbetade tills nyligen tre anställda. Det ändrades för en månad sedan.
Nu är de bara två.
- Vi har ändå tur med så engagerad personal. Men de går på knäna. När jag påtalade att man drog ned så mycket att man inte klarade säkerheten möttes jag av "goddag yxskaft", säger Olov Göransson.

Vad som orsakade misshandeln är oklart. Den man som tros ligga bakom var nyinflyttad. Martin Göransson har bott på Solberga i två år. Att dementa personer kan bli våldsamma är inget nytt.
Frågan är inte varför mannen blev våldsam, utan snarare om konsekvenserna blivit mindre allvarliga om flera varit i tjänst. Områdeschef Eva Strandberg besökte Solbergahemmet i går.
- Självklart gör vi en utredning. Utifrån den får vi se vad vi kan göra, säger hon.

Omedelbart sattes ytterligare en vårdare in i tjänst. Extra bemanning dygnet runt - men bara tills vidare. De som arbetade skiftet då misshandeln ägde rum skulle erbjudas professionell hjälp.
- Eftersom det var en traumatisk händelse, särskilt för dem. Det är väldigt tragiskt att det händer, och det får inte hända. Men det gör det, säger Eva Strandberg.
Anställda på Solbergahemmet säger att de inte kan hålla alla under uppsikt hela tiden. De arbetar två och två. Inne i en lägenhet är det svårt att höra om det händer något i en annan. Men visst är de för få.
- Vi protesterar mot alla nedskärningar, säger de.
Det gör Olov Göransson också. Han ska driva det så långt det överhuvudtaget går - det ska inte alls hända, säger sonen.
Lugnast var pappan, Martin Göransson, som drack sitt kaffe och åt en kaka.
Och vinkade hej då när vi gick.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons