Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adelns privilegier är historia

GÄVLE
Nu kan Riddarhuset och adeln jämföras med föreningar som Kommunal och Friskis & Svettis.
I går beslutade riksdagen nämligen att ta bort adelns sista privilegier ur lagboken. I dag är trettio adliga familjer i Gävle och Sandviken som vilka andra familjer som helst.

Annons
De privilegier som adeln haft fram tills igår är rester från en svunnen tid. Två exempel från lagboken är att endast adelsmän varit förunnade att bedriva kvarnrörelse och att kungen ska verka för att få adelsmän frisläppta i händelse av att de blivit tillfångatagna i krig.
När GD ringer runt till några av Gävles adliga släkter för att berätta att de nu mist sina privilegier verkar de inte särskilt bittra över riksdagens beslut.
- Jaså, säger Borgarskolans rektor Olof Leijonhufvud och skrattar hjärtligt. Ja, det var väl lika bra det. Jag hade ändå inte tänkt att bedriva någon kvarnverksamhet, säger han och skrattar vidare.
- Det var väl bara bra det. Dom fyller väl ingen funktion och det är ju bara omodernt. Jag visste inte ens om dem, säger pensionären Cecilia Berencreutz.

Passar inte i dag
- Det är samhällets utveckling. Kungafamiljen har blivit av med sin makt och nu har adeln blivit av med sina sista privilegier. Det berör mig inte. Privilegierna passar sig inte i dagens moderna samhälle, säger pensionären Per Ribbing.
Riksdagsmännen som ligger bakom förslaget menade att adelns privilegiebrev, som hittils funnits med i lagboken, och riddarhusordningens status är rester från en svunnen tid och de hör inte hemma i en demokrati. Resten av riksdagen höll med och röstade i går bort de sista av adelns privilegier.
Att privilegierna för adeln tagits bort har inte mött något större motstånd. Det viktiga med att tillhöra en adlig släkt verkar vara tillgången till sin egen historia.
- Som adlig har jag ett privilegium kvar och det kan riksdagen omöjligen ta ifrån mig, säger Per Ribbing som tillhör en av Sveriges äldsta adelsfamiljer.

En lång historia
- Som adlig kan jag väldigt lätt gå tillbaka sjuhundra år i min egen släkthistoria medan andra får slita länge och väl bara för att komma tillbaka fyrahundra år, säger Ribbing.
Anledningen är att adeln kontinuerligt har skrivit ner sin egen ätts historia medan vanligt folk bara har kyrkböckerna att förlita sig till.
Även Cecilia Berencreutz och Olof Leijonhufvud verkar glädjas över att kunna följa sin egen släkts historia bakåt i tiden.
- Man har en väldigt bra koll på sin släkt och det är positivt. Sen har vi ett släktmöte var tredje år som är mycket roligt, säger Leijonhufvud.
För att förtydliga så är det inte adeln som har avskaffats, bara deras privilegier. Adeln och deras Riddarhus i Stockholm finns kvar och för dig som trodde att det nu var fritt fram att piffa upp ditt efternamn med ett af eller von så är det bara att tänka om.
Enligt patent och registreringsverket är dessa adliga försättsord fortfarande förbjudna att lägga sig till med.

DANIEL SIKSJÖ
026-159634

Mer läsning

Annons