Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adopterade positiva till adoption

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Adopterad? Josefin Nordvall och Lena Persson har ordnat en träff för vuxna adopterade. Det är viktigt att prata om adoptionsfrågor, tycker de.

GÄVLEAdoptionscentrums ungdomsgrupp har funnits i länet sedan 1998 men antalet personer som är med har minskat.

Annons
- Alla vet nog inte ens att vi finns, säger Lena Persson och Josefin Nordvall, som nu gör ett försök att nå ut till fler med frågorna om hur det är att vara vuxen och adopterad.
I kväll, torsdag, arrangerar de en träff på Forumlokalen dit ungdomskonsulenten Peter Högman är inbjuden för att tala om sitt arbete, om rasism och om att söka sina rötter i ursprungslandet.
I första hand hoppas Lena Persson och Josefin Nordvall att adopterade ungdomar från 15 år och uppåt ska komma, men alla som är intresserade av adoptionsfrågor är välkomna.

Stort intresse
- Vi har till exempel märkt att mor- och farföräldrar till adoptivbarn ofta är väldigt intresserade och för dem finns det inga studiecirklar, så de är också välkomna, säger Josefin Nordvall.
I våras sändes ett par dokumentärprogram om adoptioner på TV som gjorde att intresset för adoptionsfrågor ökade. Lena Persson och Josefin Nordvall var med och startade ungdomsgruppen för fem år sedan, men TV-programmen gjorde att de kände att de måste ta nya tag.
- Programmen var så vinklade. Man sa att många adoptivbarn mår dåligt som vuxna, men det var bara fem procent av dem som hade tillfrågats som mådde dåligt, och man pratade inte om vad det berodde på. Det märktes att reportern inte var påläst, säger Josefin Nordvall.
- Vi var på en kurs för blivande adoptivföräldrar några dagar senare och det var flera par som nästan tänkte dra tillbaka sin ansökan. Men när de pratat med oss ändrade de sig. Vi är positiva till adoptioner, säger de.
När torsdagens träff är avklarad åker Lena Persson och Josefin Nordvall till Sundsvall för att medverka vid demokrativeckan.
- Vi ska få träffa politiker och ställa frågor till dem. Det är jättekul, för vi är tycker att adoptionsfrågorna verkligen är viktiga, säger de.

Mer läsning

Annons