Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advent i missionshuset med handens budskap

/
  • En julinstallation blev resultatet av mötet mellan Roland Hanssons träskulpturer och Astrid Olssons arbeten i fårskinn och vävnad, men även en hyllning till handens arbete i kontrast till julkommersens pråliga varor. Foto: LARS WIGERT

GÄVLE Jullandskapet breder ut sig i Hemlingby missionskyrkas stora sal, där träkonstnären och bildhuggaren Roland Hansson bjuder in till ett möte med handens arbete andra och tredje advent. Hantverket som får växa fram tålmodigt och sakta i kontrast till den påträngande, högljudda julkommersen.

Annons
Hans träkonst har fått sällskap.
- Det är första gången jag ställer ut med någon annan, säger han och ler mot Astrid Olsson.
Länge har han velat visa hennes alster, men att hennes fälltäcken och halmlöpare skulle tala så starkt i sällskap med hans egen träkonst överraskar nog honom lite.
- Det blev ju en installation, ler Roland.

Det nyfödda Jesusbarnet i trä och strålande guld är installationens centrum. Däröver vakar kören av änglar och keruber, med uttrycksfulla, sjungande trämunnar.
De strama, grova kandelabrarna i åldrat trä samsas med Astrid Olssons glänsande halmlöpare, vävda av den vetehalm hon själv sått och berett på gården, och hennes stora, mäktiga fälltäcke. Tolv sammansydda lammskinn med vävd ovansida i rosengångsmönster.
- Här finns alltihopa, menar Roland Hansson, bädden av strå och halm, och Astrids arbeten i fårskinn leder tanken vidare till lammen och herdarna.

De funderar över advents betydelse.
- Jag är ju kristen och har firat advent i Betlehemskyrkan många år. Advent är ju en väntan på det som ska komma. Men advent firades redan av romarna och var då en väntan på kejsarens ankomst, säger Roland Hansson.
För Astrid Olsson betyder advent en färd till väninnan i Leksand och upplevelsen Lissjul i Leksands kyrka med 500 levande ljus och en mäktig kör.

Att lyfta fram handens arbete i den snabbkonsumerade, glittriga julkommersen tycker båda är angeläget.
- Jag kände mig mindervärdig när jag såg folkmassan vid öppnandet av Clas Ohlson. Det var för mycket folk. Marknaden överröstar annat, säger Roland Hansson.
För honom är det därför en viktig uppgift att föra hantverkstraditionen vidare. Och det är tanken med detta hantverksmöte i advent.
- Mitt trä, jag jobbar med kärnfura som är 300 år gammal, och Astrids slit vid vävstolen med det som vuxit från hennes vetekorn och blivit halm.
Det nyfödda barnet i Roland Hanssons installation är ett tema som också är en fortsättning på den utställning som hänger sedan gammalt och som han låtit hänga kvar.
Inte bara idylliskt och guldlockigt, utan också lite svart - det nyfödda barnet, u-världens barn, med brustna förhoppningar.

Roland Hansson bor sedan 1998 i missionskyrkans vaktmästarbostad. Ett snällt hus som gjort för mänsklig gemenskap.
Här klättrar, flyger, vilar och vakar hans trägestalter, här väntar den obearbetade kärnfuran, och den snart färdiga. Och här väntar flera möten.
- Tanken är att bjuda in andra hantverkare och konstnärer också i fortsättningen, säger Roland Hansson, som håller öppet i sin missionskyrka andra advent, lördag och söndag 13 till 17 och samma tider tredje advent.

Ingrid Hillström

Mer läsning

Annons