Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ågren får mer lön för mödan

GÄVLEFrågan om höjningen av de politiska arvodena ska grundas på riksdagsledamöternas ersättningar eller på de kommunanställdas löneutveckling väckte en mycket het och långvarig ideologisk debatt vid gårdagens fullmäktige.

Annons
Skillnaden är flera tusenlappar när det gäller den som får högst ersättning, kommunalrådet Mats Ågren, s.
Med det tidigare systemet, där man utgick från basbeloppet från mandatperiodens början och ökade med den genomsnittliga höjningen av de kommunanställdas löner, fick han 39 300 kronor i månaden. Om hans lön jämställs med en riksdagsledamot så får han i stället 43 200 kronor.
Därefter utgår man från den standarden och räknar nedåt med ersättningar till övriga politiker. Framför allt då nämndernas ordförande och vice ordförande.
Efter två timmars diskussioner klubbades arvodeskommitténs rekommendation att utgå från riksdagsarvodet.
Så skilda politiker som Gunilla de Maré, m, Ulla Andersson, v, och Helene Åkerlind, s, tyckte att arvodeskommitténs förslag var felaktigt.

Klyftan ökar
Klyftan mellan folket och de folkvalda kommer bara att utökas och spä på politikerföraktet, menade de. Varför ska politikernas ersättningar öka med 13 procent, som förslaget innebär, när de anställdas löner bara ökar med tre procent?
- Styr upp det efter basbeloppet istället, tyckte Gunilla de Maré, och fick stöd för det av övriga m-ledamöter samt c, mp, v och Helene Åkerlind.
Hennes partikamrat kommunalrådet Mats Ågren tyckte däremot att opponenterna var fel ute när de inte kunde ha förtroende för kommittén, som ju bestått av representanter för samtliga partier.
- Det var för att komma undan en sån här debatt i fullmäktige som vi hade en kommitté. Det finns mycket viktigare frågor som gävleborna vill att vi ska diskutera. Arvodeskommittén har gjort ett bra jobb, tyckte han.
- Men det är ju bara fullmäktige som är valt av folket. Vi får ta upp och diskutera vilka frågor vi vill här. Det är ju vi som har det yttersta ansvaret för frågorna, menade Helene Åkerlind.

Sämre skolböcker?
Moderaternas Tommy Boman påpekade att man måste ställa en arvodeshöjning mot andra kommunala verksamheter. Är det handikappade som drabbas eller blir det sämre skolböcker när pengarna går till det här, undrade han.
Lennart Sjögren, kd, hävdade att det var en populistisk diskussion som pågått under två timmar och att det var ett stort slöseri med skattebetalarnas pengar att ta upp så mycket tid för den här frågan.
- Jag är inte populist. Jag står bara fast vid mina principer, menade Ulla Andersson.
Hon ville också att man skulle se över reseersättningarna till kommunpolitikerna. De är alldeles för höga när de ligger på 1 300 kronor per månad. Något man inte åker upp så lätt inom kommunen. Satsa då hellre på busskort till politikerna, tyckte hon.
Flera ledamöter ville också sänka ersättningsförslaget för utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande och höja det för revisorerna.
Men trots all debatt så blev det kommunstyrelsens förslag som vann gehör till slut. Socialdemokraterna, förutom Helene Åkerlind, fick med sig kd och fp för arvodesförslagen. De träder nu i kraft vid årsskiftet.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons