Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ågren försvarar lönehöjning

GÄVLEVilka motiv finns det för politikernas lönehöjning till riksdagsnivå? Varför ligger inte den på tre procent som för andra? Har arbetsuppgifterna ökat eller kompetensen höjts så mycket?

Annons
Det undrar Eva Nilsen som skrivit till kommunalrådet Mats Ågren, s, och frågat. Han är finanskommunalråd som efter höjningen har den högsta politikerlönen i Gävle, 43 200 kronor i månaden.
- Jag blev arg. Hade det varit moderat styre i Gävle hade jag funnit mig i det, de vill ju att det ska vara löneklyftor, men det vill inte socialdemokraterna.
Själv har hon arbetat inom sjukvården innan hon blev pensionär, som kontorist, läkarsekreterare och sjuksköterska. I brevet pekar hon på att kommunalrådslönen nu är fem gånger hennes egen inkomst och ökar inkomstklyftorna i samhället. Hon har träffat många som reagerat likadant.
Mats Ågren skrev i går ett svar till henne. I det allmänt hållna brevet förklarar han att en arbetsgrupp med representanter från alla partier, där han själv inte ingår, tar fram arvodesförslag. Motivet för att låta arvodena i fortsättningen utgå från riksdagsmännens "har varit att hitta en norm för arvodena som motsvarar rimlig ersättning i ett långsiktigt perspektiv".
Han säger att han utgått från arvodeskommitténs skrivelse i sitt svar. De brukar knyta lönen till något, tidigare var det basbeloppet, för att politikerna själva inte ska besluta om sina löner. Bland andra Västerås, Örebro och Södertälje har valt riksdagsnivån, medan storstäderna ligger på ministernivå. Han menar att lönerna måste ligga på en viss nivå för att någon ska vilja ta uppdragen.
Hans lön har höjts mer än andra anställdas löner procentuellt sett, påpekar Eva Nilsen i brevet. Samma gäller kommunens två andra heltidspolitiker. Det skulle de ha gjort även med en tidigare arvodesmodell, säger Mats Ågren.
- Skulle vi använda den modellen så hade vi hamnat där ändå.
Han tycker ändå att socialdemokraterna är tydliga med att de vill minska löneskillnaderna. Det ska de göra genom att satsa på de lägst betalda.
- Vissa, även om vi tjänade 10 000-12 000, skulle inte vara nöjda. Vi ska dygnets alla timmar stå till förfogande, vi har ett stort ansvar, många människor är beroende av våra beslut och vi har ansvar för mycket pengar.
På fredagen hade Eva Nilsen ännu inte hunnit få brevet. Men hon är glad att få svar och ser fram emot att få läsa det.

Mer läsning

Annons