Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ågren höll takt och disciplin

GÄVLEAerobic, danslektion och dockteater. Det var något av det som Konserthuset bjöd på när alla dörrar öppnades för allmänheten i går lördag.

Annons
Besökarna strömmade till för att se allt det som normalt sett inte visas. Artistlogerna, scenen och Gevaliatornet lockade, liksom alla instrument. Musiker var utplacerade på olika ställen och de som ville prova att ta ton fick göra det.
Konserthusets första öppna hus avslutades med en entimmes konsert. Dirigenten, Jan-Åke Hillerud, ledde publiken genom historien på ett lagom galet sätt som fick även de yngsta att orka hålla intresset uppe ända till sista tonen.
Historien började med Händel och slutade med rock´n roll. Hillerud klädde sig tidsenligt allt eftersom kompositörerna presenterades.
- Hur skulle det låta om Händel gjort Blinka lilla stjärna, undrade Hillerud.
Publiken hängde med och sjöng om stjärnan i skyn i Händeltappning. Victoria Nilsson, knappt två år, var en av dem som uppskattade musikvalet. Hon dirigerade hej vilt, men så har hon att brås på. Pappa är violinist i orkestern.
Jan-Åke Hillerud berättade också om den fete Johannes Brams som behövde banta och göra gymnastik. Publiken ställde sig upp och körde ett aerobicpass med stor inlevelse till Ungersk rapsodi.
Dockteater till Stravinskij med Kasper och Colombina och en polkalektion av valskungen Strauss blev det också innan det var dags för en dirigentdebut. Kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Mats Ågren, äntrade scenen, plockade fram en egen taktpinne och ledde orkestern. Det blev lite stelt och kantigt och några musiker hade svårt att hålla sig för skratt men Ågren såg nöjd ut. Så bra disciplin som han hade på orkestern är han nog inte van vid från kommunens styrelsemöten.
Öppet husdagen avslutades med att symfoniorkestern spelade rock´n roll till rungande applåder.
- Det är väl ungefär 600 i salongen. Jag är inte knockad av mängden folk. Tror det kommer flera nästa gång men hela personalen har gått med glada steg i dag, sa konserthuschefen Magnus Bäckström som därmed har utlovat fler öppet husdagar.

MONIQA SWÄLAS
026-159628
moniqa.swalas*gd.se

Mer läsning

Annons