Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ågren i stället för Robin Svensson

GÄVLE
Kommunalråd Mats Ågren tar plats som vice ordförande i länsstyrelsens nya styrelse.

Annons
Det stod klart i går vid styrelsens första sammanträde sedan Christer Eirefelt tillträdde som landshövding.
- Det är en markering att kommunerna har ett större inflytande. I många fall spelar vi i samma skådespel och kan göra ett bra resultat tillsammans, säger Eirefelt.
Förut lämnade en landshövding ett förslag på styrelsebemanning till landstinget som tog det formella beslutet. Nytt för i år är att regeringen har tagit över landstingets tidigare uppgift.
Under förra mandatperioden satt länsråd Monica Robin Svensson på posten som vice ordförande. Nu kommer alltså Gävles kommunstyrelseordförande att hålla i styrelseklubban när Christer Eirefelt har förhinder.
- Ett bra skäl är att det blir lättare att samarbeta i vissa frågor, till exempel omkring fördelningen av medel för regionalpolitiska insatser. Vi ska också ta fram ett tillväxtprogram som ska grunda sig på en gemensam syn på hur Gävleborg ska växa i framtiden. Här handlar det att se länet som en helhet och inte favorisera den kommun som man råkar komma ifrån, säger Mats Ågren.
Länsstyrelsen fungerar som tillsynsmyndighet för en rad kommunala verksamheter. Kulturminnesvård, livsmedelshantering och verksamheter som styrs av den sociala lagstiftningen är några exempel.
Ser du några konflikter i dina roller?
- Teoretiskt skulle det kunna uppstå jäv, det kan alltid hända. Länsstyrelsens styrelse har väldigt lite med själva myndighetsutövningen att göra. Skulle det uppstå en situation där det finns risk för jäv får man avstå från att delta och det gäller oavsett om man är vice ordförande eller vanlig ledamot, säger Mats Ågren.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons