Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ågren lovar att vallöftena hålls

/
  • ARKIVBILD Vallöftena står fast.  Kommunalrådet Mats Ågren säger att s aldrig sagt att vallöftena skulle klaras på ett år.

GÄVLE
I fredags ville kommunalrådet Mats Ågren, s, inte möta GD för att svara på frågor om kommunens ekonomi.
Men i går kallade han till presskonferens, uppbackad av alla nämndordföranden, för att lugna oroliga gävlebor.

Annons
- Vi prioriterar Barn och ungdom och Omvårdnad när vi gör budgeten, det är det jag vill bevisa, sa Mats Ågren och försäkrade också att vallöftena från i somras står fast:
- Jag har förstått att det finns en oro för att vi skulle ompröva våra målsättningar som vi uttryckte i valrörelsen. Men så är det inte. De står fast, men vi har aldrig sagt att vi ska klara dem på ett år, sa han.

Målet är 15 barn

- Det sägs till exempel att vi ska öka barngrupperna, men målet är fortfarande att nå 15 barn i barngrupperna. Vi jobbar på det, sa han.
För Jens Leidermark, s, som sitter som ordförande i barn- och ungdomsnämnden, är vallöftet om barngrupperna dock betydligt längre bort:
- Jag hörde att Mats Ågren sa att det är 15 barn som gäller, men i år är det nog snarare så att antalet barn i grupperna kommer att öka. Vi trodde att pengarna skulle räcka till 16,5 barn i grupperna, men kommer inte att klara det heller, sa han.

Ingen kris
Det är inte "kris, kaos, elände" i ekonomin, poängterade Mats Ågren. Det finns, trots minskande skatteintäkter, 130 miljoner mer i år än förra året att fördela. Ändå pekar prognoserna mot ett underskott på 120 miljoner kronor, om inte nämnderna lyckas minska sin verksamhet eller öka intäkterna.
- När pengarna inte räcker tar de ekonomiska målen över verksamhetsmålen. Men med en omsättning på fem miljarder kronor vore det konstigt om vi inte kunde hitta 120 miljoner kronor att dra in på, sa Mats Ågren.
- Vi ska vidta åtgärder som inte syns, sa han, men han ville inte kommentera om de sparförslag som till exempel omvårdnadsnämnden håller på att diskutera hör till de åtgärder som inte syns.
- Det finns ju inga beslut om att stänga vårdavdelningar än. De förslag som finns är en fråga för Vivi-Anne Sundquist att kommentera, sa han.
Eftersom socialdemokraterna befinner sig i minoritet vet inte Mats Ågren om de åtgärder som han föreslår för att få balans i ekonomin kommer att gå igenom i kommunstyrelse och kommunfullmäktige. I kultur-och fritidsnämnden i onsdags gick hela oppositionen ihop och röstade bort socialdemokraternas förslag.
- Vi måste försöka hitta en så bred samverkan som möjligt och har börjat diskutera med oppositionsråden. Men det hänger på att de andra partierna är beredda att ta sitt ansvar.
Att skjuta på förslagen för att slippa ta besvärliga beslut tycker inte jag är att ta ansvar, sa han.

Ingen koalition
Att socialdemokraterna skulle inleda ett organiserat samarbete eller bilda en koalition med ett eller flera andra partier, avfärdade Mats Ågren.
- De andra partierna har full insyn. De kan komma med egna förslag, men av gammal hävd sitter de och väntar på att socialdemokraterna ska lägga fram sina förslag först, innan de gör sina utspel, sa han.
De socialdemokratiska nämndordförandena som var med på presskonferensen var också noga med att påpeka att oppositionen får vara med i beredningarna.
- Vi har vår första beredning tre veckor före nämnden och då är bara jag och min vice ordförande med. Men i beredning 2, som är två vekor innan nämnden sammanträder, är oppositionen med, försäkrade Lars-Göran Ståhl, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, som hör till de nämnder där oppositionen klagat på dålig insyn.
Just nu sitter en särskild tjänstemannagrupp för att ta fram förslag på besparingsåtgärder för hela kommunen för innevarande år. Meningen är att kommunfullmäktige ska besluta om dem i maj. Samtidigt pågår budgetarbetet inför år 2004, där ramarna ska spikas av fullmäktige i juni.

Minskning för alla

En fråga inför 2004 är om omvårdnadsnämnden ska få en större ram, på grund av det allt större antalet äldre. De direktiv som hittills gått ut innebär att ramen för 2004 blir två procent mindre än vad som sas i november för alla nämnder utom för Barn-och ungdom och omvårdnad som får en minskning på en procent.
Till och med den minskningen kommer att bli märkbar.
- För oss innebär det att arbetet med att öka lärartätheten kommer att stanna av, säger Jens Leidermark, ordförande för barn- och ungdomsnämnden.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons