Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ågren tackar nej till 23 000?

GÄVLE Om Mats Ågren väljer att bli pensionär när han slutar som kommunalråd kan han kvittera ut 23 865 kronor i månaden fram till dess att han fyller 65.
Men det blir inte aktuellt, säger han själv.
- Jag är tjänstledig från mitt jobb som ombudsman på Metall så jag räknar med att gå tillbaka dit.

Annons
Mats Ågren avslöjade för en tid sedan att han kommer att sluta efter den här mandatperioden, alltså efter valet 2006.
Då har han varit kommunalråd i sammanlagt tio år.
Han har varit tjänstledig från sitt arbete som ombudsman inom fackförbundet Metall sedan 1996 och till den tjänsten tänker han återvända.
Men skulle han i stället välja att vid 58 års ålder lägga sig på sofflocket får han en rejäl pension.
Full pension utgår först efter tolv år. När Mats Ågren slutar efter nästa val har han suttit tio år och fyra månader. Hans pension blir då 23 865 kronor per månad fram till 65 års ålder. Summan beräknas på hans nuvarande lön som är 43 200 kronor i månaden.
Får kommunalrådet ett nytt jobb görs en avräkning. Om Mats Ågren återgår till sitt jobb som ombudsman vid Metall får han alltså inte ut hela den summan.
Men en viss pension från kommunen kommer han att få, även om han väljer att ta ett annat jobb. Omkring 6 000 kronor i månaden, närmare bestämt.
För något år sedan röstade kommunfullmäktige i Gävle igenom ett förslag till pensioner och avgångsersättningar. Beslutet innebar att den som jobbat minst 40 procent av en heltid som förtroendevald är berättigad till den typen av ersättning.
Den som fyllt 50 år och avgår från ett sådant uppdrag kan få ersättning varje månad fram till 65 års ålder. Utöver ersättningen får de tjäna upp till tre fribasbelopp, omkring 120 000 kronor, utan att behöva minska på pensionen.
De som inte räknas in där kan ändå få en ersättning. Den beräknas på ålder och hur länge de haft uppdraget.
Mats Ågren tycker att pensionsbestämmelserna för kommunens politiker är rimliga.
- De här reglerna är till för alla. Motivet för ersättningarna är att om någon blir utan fast anställning ska det finnas ett skyddsnät.
Han visste inte själv hur hög pension han blir berättigad till. Det har ingen betydelse för honom.
- Det är ingenting jag har planerat för så jag har inte brytt mig om att kolla det där. Först och främst har jag nu tre år kvar att jobba då jag ska ge järnet.

Karin Bergkvist
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons