Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ågren undviker ämnet

GÄVLE Hur mycket pengar vill Gävle kommun ha från sitt kommunala bolag Gavlegårdarna? Det frågan vill inte kommunalrådet Mats Ågren, s, diskutera med Hyresgästföreningen i Gävle under pågående hyresförhandlingar.

Annons
- Genom att tacka nej till att träffa oss försenar Mats Ågren förhandlingarna, hävdar Kjell Blomqvist, ombudsman på Hyresgästföreningen.
Strax före jul ajournerades förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och bostadsbolaget Gavlegårdarna. Hyresgästföreningen ansåg att det fanns alldeles för många frågetecken när det gällde vilka pålagor kommunen kunde lägga på bolaget.
I ett brev till kommunalrådet Mats Ågren begärde Kjell Blomqvist en träff under januari för att reda ut begreppen.

Men Mats Ågren har tackat nej och hänvisar i stället till Hyresgästföreningens motpart, Gavlegårdarna. Först när förhandlingarna är avslutade vill Mats Ågren träffa Hyresgästföreningen.
- Men vi vill inte förhandla med Mats Ågren, absolut inte. Att gömma sig bakom ett sådant påstående är bara ett bekvämt sätt att slippa träffa oss. Vad vi vill är att få reda ut begreppen, säger Kjell Blomqvist.
- Det finns en diskrepans mellan kommunens tjänstemän och politiker i vissa frågor så vi vill veta vad som gäller, säger han.

De frågor som Kjell Blomqvist framför allt vill ha svar på gäller hur den höjda förmedlingsavgift på Gavlegårdarnas lån som kommunfullmäktige beslutat om ska tas ut.
I dag tas den ut på alla lån, medan hyresgästföreningen menar att den endast ska tas ut när lånen skrivs om. Inte heller bör den tas ut när det handlar om lån där kommunen gått i borgen menar Hyresgästföreningen.
För Gavlegårdarna handlar det om en skillnad på nästan sju miljoner kronor, pengar som Hyresgästföreningen menar att hyresgästerna ska slippa betala.
- Vi har talat med politiker som är så ärliga att de säger att så som man tar ut förmedlingsavgiften har de aldrig tänkt att det skulle bli. Så vi vill veta vad som gäller, säger Kjell Blomqvist.

Kraven på aktieutdelning och på ökad avkastning är sådant som redan tidigare har irriterat Hyresgästföreningen. Kommunens ökade krav på Gavlegårdarna motsvarar en hyreshöjning på 270 kronor i månaden för en trerumslägenhet år 2004, menar Hyresgästföreningen.
- Problemet är att det här leder till sänkt underhåll. Det finns lägenheter i bland annat Hille som har badrum som är 45 år gamla och som man inte har haft råd att göra något åt. Vi trodde vi skulle kunna börja beta av underhållsskulden, men vi hade knappt skrivit under det förra avtalet förrän det kom nya krav. Nu är vi oroliga för att det blir likadant igen, säger Kjell Blomqvist.
Ingegerd Sörgard

Mer läsning

Annons