Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkerlind beredd bli politisk vilde

/
  • \nFoto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Ute i kylan. Helene Åkerlind och Ann Hedbom, båda s, har inga planer på att ge upp sina ordförandeposter utan strid. - Det är att lura väljarna om jag försvinner bara för att det verkställande utskottet inte tycker om mig, säger Ann Hedbom.

GÄVLESocialdemokraterna Ann Hedbom och Helene Åkerlind ger sig inte.De tänker strida för att få behålla sina ordförandeposter i kultur- och fritidsnämnden respektive barn- och ungdomsnämnden.

Annons
- Men om jag inte får vara ordförande så kommer jag i alla fall att vara en aktiv barn- och ungdomspolitiker i kommunfullmäktige, säger Helene Åkerlind.
- Om jag inte får vara med i s-gruppen får jag väl bli en politisk vilde.
Att valberedningen i sitt förslag valt att peta dem från ordförandeposterna kommer inte som någon överraskning för Ann Hedbom och Helene Åkerlind.
Redan efter valet uppmanades de av arbetarekommunens styrelse att lämna sina uppdrag för att de vid ett flertal tillfällen gått mot partilinjen.
Ann Hedbom ser förslaget som ett rent beställningsjobb från arbetarekommunens styrelse.
Därför är hon inte heller besviken:
- De gör vad som förväntas av dem. Där har jag inga illusioner alls.
Däremot är både hon och Helene Åkerlind starkt kritiska till att de i valrörelsen lanserades som ordföranden i sina nämnder, nominerade av stadsdelsföreningarna.

Värvat röster

Partiet gick starkt framåt. Både Hedbom och Åkerlind tror att de bidragit till att värva röster från bland annat vänsterpartiet. Ändå väljer partikollegorna att i efterhand plocka bort dem.
- Det är att lura väljarna, menar Ann Hedbom.
I valberedningens förslag har hon nu nominerats som vice ordförande i överförmyndarnämnden. Ett uppdrag som hon skulle ha haft vid sidan om sitt ordförandeuppdrag.
Helene Åkerlind är inte placerad i någon styrelse eller nämnd över huvudtaget.
Ändå var hon beredd att ta ett annat uppdrag.
- Jag kan inte se det som annat än en regelrätt petning, säger Åkerlind som menar att man jobbat hårt för att utesluta dem.
Det är en väldig mobbningsprocess som pågår, menar Hedbom.
Under måndagens budgetdebatt fick varken Hedbom eller Åkerlind talartid.
I samband med mötet försökte Åkerlind få till stånd en förtroendeomröstning i s-gruppen.
Nu ville kollegorna i stället avvakta arbetarekommunens beslut om deras framtid den 10 december.
Om de två s-kvinnorna förklaras som icke önskvärda så misstänker Helene Åkerlind att partiet sedan kan försöka peta dem från s-gruppen för att på sikt få dem att lämna även sina kommunfullmäktigeplatser.
- Men vad de glömmer är att både jag och Ann var för sig har en god drivkraft. Dessutom har vi många vänner i andra partier, säger Helene Åkerlind.
- Jag kommer inte att hoppa av.
Vilket stöd de kommer att få på medlemsmötet, där de kommer att ställa upp som motkandidater, vågar hon inte spekulera i.
Hon tror att det väger ganska jämnt, det beror på vilka som är där.
- Men jag blir varken rädd eller besviken om folk inte vågar ställa upp på oss. Jag förstår dem, men jag hoppas ändå att folk vill ha en förändring i partiet.

MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons