Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkerlind vill prioritera barnfamiljerna

/

GÄVLE
Det är barnfamiljerna som drabbas hårdast av de besparingar som de kommunala nämnderna i Gävle nu genomför.
Det hävdar Helene Åkerlind, s, i en debattartikel i dagens tidning.

Annons
- Jag tycker att vi måste få igång en debatt om helheten. Nu sparar man med osthyvelprincipen, men vi kanske har fördelat pengarna fel från början, säger hon.
Dyrare simskola, dyrare avgifter för idrottsverksamheten, borttagen skolskjuts för sexåringar och nedlagda öppna förskolor - nedskärningsbesluten som direkt berör barn är många.

En fråga för fullmäktige
Men Helene Åkerlind är inte speciellt kritisk mot barn- och ungdomsnämnden, den nämnd hon tvingades lämna vid årsskiftet:
- Nej, jag förstår ju att nämnden måste besluta så här eftersom man har fått de ramarna. Det är i fullmäktige som man borde börja diskutera hur besluten slår, säger hon.
- Det finns ju pengar.
I artikeln nämner Helene Åkerlind Gävle kommuns tidning som kostar lika mycket som skolskjuts för sexåringarna skulle kosta, och medborgarkontoren som hon tycker är mindre viktiga än de öppna förskolorna.
- Det finns kanske större besparingar man kan göra, det vet inte jag för jag har inte den överblicken över kommunens ekonomi. Men håller man sig till de här småbesparingarna så ser man ju direkt att det finns andra småbesparingar som inte skulle drabba barn- och ungdom som man kunde göra i stället.
Det som saknas är riktiga konsekvensanalyser, tycker Helene Åkerlind, som i frågasätter om en del av besparingarna verkligen är besparingar.

Flyttar runt sparkrav
- När man höjer gränsen för busskort för de äldre barnen till fem kilometer så är det pengar som barn- och ungdom sparar. Men pengarna går ju direkt till Tekniska nämnden. Resultatet är ju att de får spara i stället, säger hon.
- Och lägger man ner öppna förskolorna kanske föräldrar flyttar barn från familjedaghem till förskolor för att kvalitén blir för dålig på familjehemmens verksamhet. Då spar man ju ingenting, för familjehemmen är billiga, säger hon.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons