Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare tycker inte Harandi ska få skadestånd

(Uppdaterad 10.42) Mehdi Harandi ska inte få något skadestånd. Det anser Kammaråklagare Mikael Hammarstrand i ett yttrande till Justitiekanslern, JK.

Annons

Justitiekanslern utreder just nu om Mehdi Harandi ska få ersättning för de dagar då han satt frihetsberövad, misstänkt för mordbrand. Efter att det börjat brinna i Mehti Harandis lägenhet på Brynäs den 14 augusti förra året greps han eftersom han misstänktes ha anlagt branden. Efter elva dagar i häktet släpptes han och utredningen lades ner i brist på bevis.

Kammaråklagare Mikael Hammarstrand har skrivit ett yttrande till JK där han hävdar att Harandi inte bör få något skadestånd. Enligt Hammarstrand var det inte endast på grund av mordbrandsmisstanken som Harandi häktades. Han var även misstänkt för olaga hot, misshandel och hot mot tjänsteman, brott som han också fälldes för.

Hammarstrand anser därför att Harandi inte bör tilldelas något statligt skadestånd, eftersom han satt frihetsberövad för brottslighet som han senare också dömdes för.

I en skrivelse till Justitiekanslern, JK, har Harandis advokat Lars Ståhlberg tidigare skrivit att hans klient aldrig skulle ha häktats om det inte vore för mordbrandsmisstanken. Därför yrkar han att Mehti Harandi ska få ersättning enligt JK:s praxis för den tid som han suttit oskyldigt häktad. Ersättningssumman ligger normalt på 800 till 1 000 kronor om dagen.

Mer läsning

Annons