Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren kunde inte styrka brott

Åklagaren på riksenheten mot korruption lade i går ner utredningen där chefen på ett kommunalt bolag och en byggföretagare misstänktes för mutbrott och bestickning.
– Åklagaren kunde inte styrka att min klient hade gjort något brottsligt, säger advokaten Gunnar Falk.

Annons

Mutbrottsutredningen, som pågått sedan hösten 2007, skickades från Gävle till riksenheten mot korruption i Stockholm i slutet på förra veckan.

Dagarna innan utredningen lades på lådan ansåg åklagaren som ledde förundersökningen att det fanns tillräckligt med bevisning för att gå vidare och åtala de inblandade.

Men innan skattebrottsutredarnas undersökning skickades iväg inkom en komplettering som utförts på begäran av de misstänkta männens advokater.

Eftersom åklagaren inte läst kompletteringen ville han i det läget inte uttala sig om hur stark bevisningen var mot byggföretagaren och chefen på det kommunala bolaget. Det visade sig att utredarna hört ytterligare en person om vad som hänt då byggfirman renoverade ett rum hos den kommunale chefen utan att ta betalt. Det som framkom i förhöret talade till de misstänkta männens fördel.

I tisdags sa kammaråklagaren Erik Fågelsbo på riksenheten mot korruption till GD att han inte tänkte hasta fram ett beslut om han skulle väcka åtal eller lägga ner förundersökningen. Men han kunde ge ett besked redan i går eftermiddag.

Då skickade han ett mejl till de misstänkta männens advokater där han meddelade att ”det inte föreligger tillräckliga skäl för att väcka åtal”.

Åklagarens objektiva bedömning av bevisningen var att den inte skulle räcka till en fällande dom. Enligt advokaten Gunnar Falk blev den kommunala chefen glad över beskedet.

–  Han har befunnit sig i en situation där han inte har kunnat föreställa sig vad som skulle hända. Det kunde gå åt båda hållen, säger Gunnar Falk.

Enligt Falk var det uppgifterna som framkom i det sista förhör som advokaterna begärt som blev avgörande för att förundersökningen lades ned.

Vad den förhörda personen berättade vill Falk inte kommentera.

– Jag kan bara säga att uppgifterna hade stor betydelse, säger han.

Byggföretagaren säger till GD att åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen var väntat.

– Det var helt korrekt, säger han.

Mer läsning

Annons