Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut platsbrist på biblioteket

GÄVLEKontorsrummen på övervåningen får ge vika för fler studieplatser. Behovet av en akut lösning på trångboddheten leder nu till en stor ommöblering vid Stadsbiblioteket i Gävle. Extra utrymme på mellan 200-300 kvadratmeter ska tas fram.

Annons
- Det här är bara en droppe i havet. Men en värdefull sådan. Vi måste göra något. Låntagarna kommer med mycket synpunkter och irritation kring bristen på läsplatser, berättar bibliotekschefen Lisbeth Forslund.

Utbyggnad till 2007
Som GD berättade i slutet av september så hoppas Kultur och Fritid att man ska kunna bygga ut Stadsbiblioteket kraftigt lagom till hundraårsjubileet 2007. Om man får loss pengar från kommunen ska parkeringen inom kvarteret Gefle Vapen bebyggas och nästan fördubbla den tillgängliga ytan, med 1 600 kvadratmeter ytterligare.
Som det ser ut i dag är utrymmet för läsplatser knappt och verksamheter som Filmkällan och IT-torget får trängas med utlåningsdisken på en liten yta.
- Tanken var att ha Filmkällan i ett eget rum. Men det var tyvärr inte möjligt, konstaterar Lisbeth Forslund.

Med början nästa år
Nu har biblioteksledningen börjat projektera för ett annat utnyttjande av kontorsutrymmena på övre plan. Förhoppningen är att kunna genomdriva planerna i början av nästa år.
Flyttar man undan kontorsmodulerna frigörs en större öppen yta. Där skulle man i stort sett mer än fördubbla de nuvarande 30 läsplatserna och dessutom inrymma en del av bokbeståndet och ha en samlingssal för program och visningar, berättar hon.
Nya kontorsplatser ska istället skapas i den intillliggande gamla Mellanskogsfastigheten.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons