Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Akutpott" för krisförvaltningarna

GÄVLE
Skapa en akutpott på 17 miljoner för krisförvaltningarna omvårdnad och barn- och ungdom.

Annons
Det föreslår folkpartiet, centern, miljöpartiet och kristdemokraterna i ett gemensamt budgetförslag.
I dag ska kommunstyrelsen i Gävle besluta om budget för 2004 och ekonomisk plan för åren 2005-2007. För ett par veckor sedan presenterade kommunledningen den snåla budgeten. Det ekonomiska läget för Gävle är mycket dåligt. Årets resultat ser ut att sluta på ett minus på 50-60 miljoner kronor. Det innebär att det blir fortsatta besparingar i alla nämnder. Värst drabbas omvårdnadsnämnden samt barn- och ungdomsnämnden. Båda dras med rejäla minusresultat i år, 70 respektive 30 miljoner kronor. Minus som ska jobbas in nästa år.
Partierna i kommunen är överens om att ekonomin är i kris och att det inte finns utrymme för några storsatsningar. Men det finns en del skillnader i partiernas egna budgetförslag.

V vill höja skatten
Vänsterpartiet vill ha en skattehöjning på 50 öre. Den skulle kunna ge 50 miljoner kronor utöver vad socialdemokraterna föreslagit.
Moderaterna vill lägga 28 miljoner extra på omvårdnadsnämnden och finansiera genom nedskärningar på annat håll. Skatten vill partiet behålla oförändrad.
Samtliga oppositionspartier har försökt komma överens om ett gemensamt förslag utan att lyckas. Folkpartiet, centern, miljöpartiet och kristdemokraterna enades dock.
- Vi anser att man måste skapa en pott under finansförvaltningen, säger folkpartiets Kenth Lövgren.
Potten på 17 miljoner vid behov kunna användas som tillskott till omvårdnadsnämndens eller barn- och ungdomsnämndens ramar.
- Vi måste prioritera barn- och omsorg.
De fyra partierna föreslår också att omvårdnad får tre år på sig att åtgärda det uppkomna underskottet.
De vill också att alla de besparingskrav som beslutades under våren - en lista med 28 förslag - följs upp och redovisas till fullmäktige.
- Vi har inte fått någon information alls om vad som hänt med de besparingarna, säger Bodil Ceballos, miljöpartiets oppositionsråd.

KARIN BERGKVIST
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons