Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre utsatta för stölder

GÄVLE
Ytterligare en åldringsstöld har anmälts till Gävlepolisen.

Annons
Därmed har fem äldre personer drabbats av stölder i sina bostäder under knappt tio dagar.
På söndag eftermiddag gick en 81-årig dam till affären för att handla. När hon kom tillbaka till bostaden på Hillmanskroken hade hon problem att få upp dörren.
Då erbjöd sig en man i 20-årsåldern att hjälpa till med att öppna dörren och bära in matkassarna i lägenheten. Väl inne bad han att få låna telefonen och gick också på toaletten, har den äldre damen senare berättat för polisen.
Först efteråt märkte hon att ett armband, en ring och ytterligare ett smycke saknades, tillsammans med en mindre summa pengar.

Liknande stöld tidigare
Gefle Dagblad rapporterade om en snarlik stöld på samma äldreboende under förra veckan, då två okända gärningsmän slog till mot en 86-årig dam.
Tjuvarna tros ha tagit sig in på äldreboendet när några vanliga besökare släpptes in. Dagen efter hade kvinnan besök av sin dotter som förstod att något var fel - en plånbok som innehöll 1100 kronor visade sig vara stulen.
Den dam som utsattes för den senaste stölden har sagt sig känna igen den misstänkte tjuven som ska ha varit i huset vid ett tidigare tillfälle.
I nuläget finns inga uppgifter som bekräftar att det är samma personer som varit framme vid samtliga stölder, men att en misstänkt setts vid flera tillfällen tyder på det.
Även en äldre man har nyligen anmält att han utsatts för en stöld.
Under måndagen ringde också en okänd person på hos en 89-årig dam och sa sig komma från "larmtjänst" för att kontrollera hennes trygghetslarm. När mannen kommit in i lägenheten passade han på att stjäla några hundra kronor ur hennes handväska.

Flera brott i somras
I juli förra året anmälde hela 23 äldre personer i Gävle med omnejd att de blivit uppringda av en man eller en kvinna som utgett sig för att vara deras släktingar som behövde låna pengar.
Vid flera tillfällen lyckades ligan komma över stora summor pengar innan polisen kunde gripa dem.
Att äldre människor blir måltavlor för kriminella personer har flera förklaringar. En är att säkerheten kring kontanter blir bättre på de flesta platser.
Ytterligare en förklaring är att äldre människor i högre utsträckning än yngre förvarar kontanter och värdeföremål i hemmet.
Hittills har ingen misstänkt gripits för inblandning under de senast rapporterade stölderna.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons