Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldres mediciner granskas

GÄVLE/SANDVIKENÄldre äter allt fler mediciner. Med många olika läkemedel ökar risken för biverkningar och andra oönskade effekter.

Annons
I Sandviken startar ett försök med att gå igenom recepten för de som bor på särskilt boende för att se om de får rätt medicinering.
- Det finns en risk att många äldre har för många mediciner, säger Börje Svenson, familjeläkare och chefsläkare på primärvården.
Landstinget och Gävle kommun gjorde 2000 och 2001 en livskvalitetsundersökning genom hembesök hos äldre som varken haft hjälp av kommun eller landsting.
De allra flesta kände sig nöjda med tillvaron och tyckte att de mådde bra. Nästan 90 procent tog medicin, i genomsnitt åt varje person drygt fem olika preparat, men individuellt varierade antalet från mellan ett och fyra till mellan 20 och 24. En stor majoritet åt mellan en och nio olika sorter men cirka nio procent åt mellan tio och 14 olika slags medicin.
- Jag reagerade när jag läste det här, säger Ulla Lundstedt, medicinskt ansvarig sjuksköterska, som tänker ta upp frågan till diskussion.

Kan ge biverkningar
Om man äter många olika slags medicin kan de påverka varandra och verkar inte som tänkt eller ger biverkningar. Ett annat problem är att kroppen förändras i samband med åldrandet och blir känsligare för läkemedlen.
Någon regional eller lokal statistik finns inte, men Socialstyrelsen publicerade en rapport i augusti om läkemedelsanvändningen hos de som fyllt 80. Den ökar, men färre får olämplig medicin. I några undersökningar i rapporten varierar läkemdelsanvändningen i genomsnitt mellan fem och tio olika mediciner.
- Men att det har skett en ökning är inte alltid av ondo. För hjärtsvikt rekommenderas fler läkemedel i dag än tidigare, två i stället för ett, säger Bodil Lidström, chef för Äldre och läkemedel på Apoteket.

Läkemedelsgenomgång
Förklaringarna är flera. Man går till olika läkare som inte känner till all behandling, symptom behandlas i stället för att man ställer diagnos, biverkningar tolkas som symptom och ordinationer förnyas utan att omprövas och det finns önskan om att få ett recept på botemedel. På flera håll i landet pågår en läkemedelsgenomgång på äldreboenden. Personal, läkare och apotekare går igenom medicineringen vilket lett till att de äldre mår bättre och samhället spar pengar. Hälso- och sjukvårdsnämnden i västra Gästrikland har skjutit till pengar för att prova i Sandviken.
- Det har gått ut ett erbjudande till enheterna, berättar Börje Svenson.
Den som undrar över om han eller hon har rätt medicinering ska ta upp frågan i samband med ett läkarbesök råder Börje Svenson.
- Man ska tydligt berätta om alla mediciner man har och tydligt fråga om de går bra tillsammans, säger han.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se

Mer läsning

Annons