Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldsta gästen har 71 år inom rörelsen

GÄVLE
Inga-Stina Spennare, 85 år, var äldst på jubileumsfesten. Redan 1943 kom hon med i s-kvinnorna i Örebro. Till 100-års jubileet har hon gjort en diktsamling som skildrar hennes egen barndom. Den heter "Onsdagsbarn är född till ve" och är en gåva till s-kvinnorna i Gävle.

Annons
- Jag kom till Gävle 1958 och sedan har jag varit trogen, skrattade Inga-Stina Spennare. Vi ska också komma ihåg att jag gick med i ungdomsförbundet när jag var 14 år så jag har 71 år inom rörelsen.

Viktiga frågor
Det är många viktiga frågor som har diskuterats under Inga-Stinas politiska karriär. Men det är ändå två frågor som vi vill framhålla.
- Den första var när kvinnoförbundet med Inga Thorsson i spetsen kämpade mot atomvapen i Sverige, minns Spennare. Den andra är pensionsfrågan när vi fick ATP 1960.
Inga-Stina Spennare har också varit mycket aktiv i kvinnoförbundets arbete. Hon blev vice ordförande 1963 och var sedan ordförande från 1965 till 1977.
- Sedan var jag ordförande några omgångar till när det var svårt att få någon annan ordförande, minns Inga-Stina. Det är svårt att få ungdomen till det politiska arbetet idag eftersom det finns så mycket annat att göra. På den gamla goda tiden hade vi mycket att kämpa för.
Hon har också varit första och andra ordförande i presidiet och även ordförande den tiden Åke Gillström var i Afrika.
Inga-Stina har också varit vigselförrättare under 20 år. I det civila har hon varit anställd inom HSB och även jobbat med på Tullbomsgården, de handikappades hus.
- Men i kväll ska vi fira, skrattade Inga-Britta Spennare. Vi har ju börjat med cider som välkomstdrink.
Nu kan vi avslöja att det var den alkoholfria cidern som serverades.
JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons