Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alf Svensson fortfarande nummer ett

/

GÄVLE
De lokala kristdemokraterna gråter inte över att Alf Svensson vill fortsätta som partiledare, trots att han fyller 65 i år och har suttit 30 år på posten.

Annons
- Det känns väldigt bra. Han är full av kraft och har aptit på politiken. Dessutom har han en förmåga att ständigt förnya sig. Det spelar ingen roll om han är ung eller gammal. Det är personen det handlar om, säger Marianne Nygren.
När det gäller åldersfrågan håller även Lennart Sjögren, Ragnwi Marcelind, Erling Öhman och Lili André med om att den inte har någon betydelse. Så länge Alf Svensson har orken och glöden så är det bara att köra på.
- Att han är för gammal är bara bullshit. Han är inte slut än, säger Ragnwi Marcelind.
När GD pratar med de lokala partivännerna är det tydligt vilken betydelse partiledaren har.

Oersättlig?
Genom sina många år i den politiska hetluften och sin förmåga att inge förtroende även hos folk utanför partileden så är han ovärderlig. Opinionsmätningar brukar visa att han är mer populär än sitt parti.
På måndagskvällen klargjorde han vid ett möte hemma i Gränna att han fortsätter ett tag till efter sommarens riksting i Gävle. Dock inte hur länge.
Men kristdemokraterna har riksting varje år och har alltid punkten om ordförandeval uppe.
Lili André tror att han sitter två år till så att han kan lotsa fram en efterträdare i god tid före riksdagsvalet 2006. De övriga vill inte säga något om hur länge de tror att han stannar. Alla är dock säkra på att det finns bra namn som kan gå fram när den dagen kommer.

Marcelind tar över?
De enda som vill ange sina favoriter är Marianne Nygren med Mats Odell och Erling Öhman som tror att Ragnwi Marcelind är ett bra partiledarämne
- Hon har karisma, är bra på att uttrycka sig och så är hon en datanörd, säger han och skrattar.
Erling Öhman tycker att det hade varit otaktiskt av Alf Svensson att avgå nu före höstens EMU-val. Alf är den ende som är tillräckligt stark att ena ett splittrat parti för en ja-linje. Själv verkar Erling Öhman vara tveksam till ett EMU-medlemskap.
- Kanske är hela ja-rörelsen glad att Alf Svensson stannar, funderar Lennart Sjögren.
Tillsammans med Ragnwi Marcelind är han klart för ett medlemskap, medan Lili André och Marianne Nygren är tveksamt positiva.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons