Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alf Svensson vald - igen

GÄVLEKristdemokraternas partiledare Alf Svensson gick till skarpt angrepp på Yasir Arafat och Sveriges Mellanösternpolitik när han talade till gävleborna på Stortorget på lördagen.

Annons
- Yasir Arafats agerande i samband med Clinton-Barak-planen borde ha fått upp ögonen på åtskilliga. Yasir Arafat fick vänslas med fundamentalistiska grupper alldeles för länge. Var fanns påtryckningarna från EU och från Sverige på den palestinska ledningen? frågade Alf Svensson.

Färdplan räcker inte
Den så kallade färdplanen mot fred räcker inte, sa Alf Svensson:
- Hamas och andra militanta fundamentalistiska grupper måste avkrävas respekt för staten Israels existens. Så länge vissa grupper har som mål att utplåna staten Israel fordras det mer än eld upphör, sa han och fick spridda applåder för det.
Det var mycket folk som kommit för att lyssna på Alf Svensson och till Furuviks ungdomsorkester som stod för musiken på Stortorget.

Omvald
Alldeles innan torgmötet hade Alf Svensson för 32 gången blivit vald till partiordförande i kristdemokraterna, något som han försäkrade kändes bra.
I sitt tal höll han sig också huvudsakligen till de frågor som han tagit upp många gånger förr under de 32 åren: skolan och äldreomsorgen.
I sitt tal citerade Alf Svensson industrimannen Curt Nicolin som skrivit att barnen under de första åren i skolan enbart borde undervisas i kristendom.
Övriga religioner skulle introduceras senare som jämförelser mellan de olika religionerna.
- Curt Nicolins turordning är egentligen inte mer egendomlig än att man läser om Gästrikland eller Småland innan man lär sig namnen på floder i Afrika eller bergskedjor i Östeuropa, sa Alf Svensson.
- Men självklart ska skolan ge religionskunskap och naturligtvis ska ingen elev påtvingas någon trosuppfattning, sa han.
Inom äldreomsorgen behövs fler geriatriker, sa Alf Svensson:
- Vi måste få slut på föraktet som kanske egentligen är nonchalans och slentrian gentemot våra äldre, sa Alf Svensson.

Marcelind om barnen
Också riksdagsledamoten Ragnwi Marcelind, som talade innan Alf Svensson, valde att prata om barnen.
Hon är stolt över att bo i ett land med stränga lagar mot barnmisshandel, men där tar hennes stolthet slut, sa hon:
- Trots förbudet mot aga så misshandlas fortfarande barn i Sverige varje dag. Varje gång ett barn misshandlas måste samhället gripa in. Det är ett ansvar som ligger på dagisfröknar, lärare och socialarbetare, men det vilar också tungt på oss lagstiftare sa hon.
En annat kd-krav som hon lyfte fram var kravet på mer resurser till polisen.
- Det är inte acceptabelt att 50 polisstationer håller stängt i sommar. Det är inte acceptabelt att polisen inte kommer när vi behöver den. Vi kräver mer resurser till polisen, sa hon.
Kristdemokraternas 40:e riksting som hållits i Konserthuset i Gävle i tre dagar avslutades på lördagen.

Ny ledning
Bland besluten den sista dagen fanns valet av en ny ledning för partiet, vid sidan om Alf Svensson.
De nya två vice ordförandena heter Maria Larsson, 47 och Göran Hägglund, 44, båda från Jönköpings län, liksom partiledaren Alf Svensson. De ersätter Inger Davidsson och Anders Andersson, som dock blir kvar som ledamöter i partistyrelsen.


Mer läsning

Annons