Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla Gävles skolor granskas

I höst ska alla skolor i Gävle granskas. Och de kan räkna med att det finns saker att förbättra.

– Det har funnits enskilda skolor, men hittills är det ingen kommun som inte har fått kritik, säger Elisabeth Ritchey, huvudansvarig från Skolinspektionen.

Annons

Mellan 2010 och 2015 ska samtliga skolor i Sverige granskas av Skolinspektionen och i höst är det Gävles tur. I slutet av september börjar inspektörerna besöka skolorna. De ska prata med elever, lärare och skolledning. Vilka elever som ska intervjuas väljs ut enligt vissa kriterier från Skolinspektionen.

– Vi kan till exempel säga att skolan ska ta nummer tre och sju på en klasslista, så det är slumpmässigt, säger Lotta Hedén, undervisningsråd.

Inspektörerna kommer att besöka samtliga grund- och gymnasieskolor, både kommunala och fristående. Även vuxen utbildningen ingår. Däremot görs inga besök på förskolor och fritidshem.

– Den verksamheten ligger utanför det här uppdraget, säger Lotta Hedén.

Däremot kommer personer med centrala positioner att intervjuas.

Ett besök kan vara från en halvdag till fyra dagar långt, bland annat beroende på hur stor skolan är.

I våras fick också alla elever i årskurs fem, nio och årskurs tre på gymnasiet svara på en enkät. Svarsfrekvensen var 75 procent, vilket är bra enligt Lotta Hedén.

Gävle granskades 2005 av Skolverket och inspektörerna kommer att använda de rapporterna också som underlag.

Den 1 juli trädde den nya skollagen i kraft och Gävle blir den första kommunen som granskas mot den.

Varje skola kommer att få en rapport efter inspektörernas besök och i mitten av mars nästa år kommer rapporten för hela kommunen.

– Målet är att skolorna ska få sina rapporter senast 30 dagar efter besöket, men det kan ta längre tid på grund av den nya lagen, säger Elisabeth Ritchey.

Rapporterna kommer enbart att innehålla sådant som skolan behöver förbättra eller åtgärda. Saker som fungerar bra kommer inte att tas upp.

Trots det ser de båda Förvaltningscheferna Frank Stoor, Barn och Ungdom, och Birgitta Pettersson, Ut bildning och Arbete, fram emot inspektionen.

– Det här ger oss ytterligare en möjlighet att hitta områden som behöver förbättras, säger Frank Stoor.

Birgitta Pettersson tycker att det är synd att positiva sker inte finns med i rapporterna.

– Positiv feedback ger kraft. Det kan kännas tungt att bara få det negativa.

Skolorna kommer att få tre månader på sig att åtgärda bristerna. Tidsfristen räknas från och med att den kommunala slutrapporten kommer i mars. Sedan följer Skolinspektionen upp arbete och skulle skolorna ha struntat i åtgärderna kan de få et beslut om föreläggande eller vite. Föreläggandet kan riktas dels mot kommunen, dels mot en enskild skola.

– Det innebär att vi inte släpper taget förrän allt är åtgärdat, säger Lotta Hedén.

Mellan tio och tolv inspektörer kommer att besöka skolorna. Några skolor kommer att få sina besök i början av nästa år.

Mer läsning

Annons