Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla öppna förskolor hotade

/
  • Arkivbild: NICK BLACKMON Får ny lekplats? Barn- och ungdomsnämndens nye ordförande vill främja alternativ till öppna förskolan. Kyrkan bedriver till exempel liknande verksamhet, påpekar han.

GÄVLE
Samtliga de sju öppna förskoleavdelningarna i kommunen ser ut att stängas igen till hösten. Det är i alla fall en del i budgetberedningens sparförslag till barn- och ungdomsnämnden.

Annons
- Vi vill främja alternativ till öppna förskolan, i annan regi. Kyrkan bedriver sån verksamhet till exempel, säger Jens Leidermark, ny s-ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
I december berättade GD om den omfattande besparingslistan på 21 miljoner kronor som nämnden kan välja från inför budgeten 2003. Förra veckan berättade Jens Leidermark i GD ungefär hur man har tänkt sig att göra. Nu kommer det mer konkreta förslag.

Tufft år
Han och den till stora delar nya nämnden ska i februari klubba igenom årets budget. Det blir ett tufft år konstaterar han.
- Vi gick med ett minus på tolv miljoner kronor i 2002 års driftsbudget. I år budgeterar vi att gå 14,4 miljoner back. Dessutom så har vi en kö i barnomsorgen som gränsar till att vara olaglig, berättar han.
Som om inte det vore nog så ger besparingsförslagen i budgeten bara en halvårseffekt eftersom man redan kommit in en bit i verksamhetsåret. Som öppna förskolan som enligt förslaget stängs från första augusti och "hemma hos"-verksamheten som upphör i juli. Indragningen av skolskjutsar för sexåringar och höjningen av gränsen för skolskjutsar från fyra till fem kilometer förväntar sig Jens Leidermark också mycket debatt om.
- Men vi är i ett besvärligt läge, konstaterar han.
Andra förslag är att avveckla Timmermansgården och omvandla den till förskola.
Att frysa utvecklings- och internationella budgeten.
Att se över Kulturskolan verksamhetsmässigt och lokalmässigt.
Att snåla in på kostnader för konsulter och användandet av mobiltelefoner i tjänsten inom förvaltningen.
Dessutom ska man påskynda arbetet med att anpassa lokalerna på grund av det minskade elevantalet. Något som på sikt kan leda till att någon skola läggs ned.
- Men det är inte aktuellt på ett bra tag.
I början av mars ska man diskutera fjolårets underskott på en bokslutsberedning. Förhoppningsvis kan kommunledningen gå in och täcka upp något, hoppas Jens Leidermark.

Inte presenterats

Besparingsförslagets värde är inte summerat, men det står helt klart att det inte blir 21 miljoner kronor.
- En bedömning är att det är ungefär 15 miljoner kronor, säger han.
Tidigare planer att lägga ner verksamheten med mångkulturella förskolor och nattomsorgen har han slopat. Något som sammanlagt skulle ha gett 4,5 miljoner kronor. Det är inga realistiska besparingar bedömer han.
Nu ska beredningsförslaget läggas fram för nämndens ledamöter inför mötet i februari. Hur de bemöter förslagen har Jens Leidermark ingen aning om. De har inte ens presenterats i s-gruppen ännu.
- Det kanske blir helt andra besparingar till slut.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons