Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vill till final – ingen brukar vinna

Annons

Ingen har någonsin vunnit Melodifestivalen genom att gå till final från ”Andra chansen”. Trots detta är platserna hett eftertraktade.

– Ett sådant här år, när det inte finns en så uttalad fixstjärna, skulle absolut någon från ”Andra chansen” kunna vinna, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Sedan deltävlingarna och ”Andra chansen”-systemet infördes för sju år sedan har 14 bidrag tagit sig till final via ”omvägen” – men inget har vunnit Melodifestivalen.

Närmast har Shirley Clamp kommit, 2004 kvalade hon in till final i sista stund och kom sedan tvåa med ”Min kärlek”, endast slagen av Lena Philipssons ”Det gör ont”. Bäst därefter är Alcazar, som kommit trea två gånger efter att ha gått vidare från Andra chansen.

– Jag tror ändå att det är många bidrag, speciellt ballader, som har en fördel av Andra chansen. De kan behöva en extra lyssning innan de kickar in, säger Christer Björkman.

Efter 2005 har ingen Andra chansen-finalist kommit bättre än femma. 2007 och 2008 var de bara sexa som bäst genom Sonja Aldén och Nordman. Men trots den negativa trenden ser det ljust ut i år, menar Christer Björkman.

– Det är möjligt att det funnits en sådan trend de senaste åren, men jag tror att den bryts nu. Det finns ohyggligt många effektiva låtar i finalen. Det kommer att bli rekordjämnt.

Utöver de två ”vanliga” finalisterna ska även den internationella juryns finalkandidat avslöjas i helgen. Tre av de fyra som nominerats återfinns i Andra chansens startfält, vilket innebär att Sarah Dawn Finer, Amy Diamond och Caroline af Ugglas har en sista livlina även om tv-tittarna ratar dem på lördag kväll. Den fjärde kandidaten är Sofia Berntson.

Juryns finalist, som inte kan sammanfalla med folkets val, presenteras sist i programmet.

Mer läsning

Annons