Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allergiker får bättre koll

/

Pollen ska fångas i Gävle för att kunna ge bättre pollenprognoser.

Annons

Den första april monterades en pollenfälla på Länsstyrelsen Gävleborgs tak. Det är Naturhistoriska riksmuseet som med Länsstyrelsens hjälp börjar samla in pollen för att få ett bättre underlag till sina pollenprognoser.

Sedan pollenfällan på Gävle sjukhus togs ur bruk för några år sedan har de närmaste orterna för regionala pollenprognoser varit Borlänge och Sundsvall. Det rapporterar länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Det är särskilt intressant att få en fälla i Gävle eftersom det här finns sydliga arter som ek och hassel vid sin nordgräns, säger Kerstin Alm Kübler från Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet.

– Dessutom finns här gott om båda två arterna al – den nordliga gråalen och den sydliga klibbalen – som har lite olika blomningstid, fortsätter Pia Östensson.

I pollenfällan sugs en smal luftström förbi en klibbig remsa där pollen fastnar. Pollenfällan töms 2-3 gånger i veckan och innehållet skickas för analys till Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet. Där räknar man hur mycket pollen av olika arter som fastnat. Tillsammans med en väderprognos och kunskap om de olika arternas blomningsmönster gör sedan palynologierna en pollenprognos, som publiceras på internet.

Mer läsning

Annons