Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allmän förskola för fyra-femåringar vid årsskiftet

GÄVLEI går klubbade barn- och ungdomsnämnden som väntat igenom den allmänna förskolan, som ska införas vid årsskiftet för alla fyra- och femåringar i kommunen. Dessutom är det formellt klart med öppnandet av de nya förskoleavdelningarna i Bomhus och Hemlingby, som GD berättat om tidigare.

Annons
- Vi letar fortfarande med ljus och lykta på Sörby efter någon lokal att ha fler avdelningar i. De närmaste fyra månaderna saknas 110 platser. Vi har 30-40 kvar som är i malpåse, bland annat på Öster. Men vi vet inte exakt vart de 110 barnen finns i kommunen ännu, berättar Helene Åkerlind, s, ordförande i nämnden.

Avgiftsfria platser
Den allmänna förskolan innebär att kommunen erbjuder avgiftsfria platser i barnomsorgen för de som är födda 1997 och 1998 i Gävle. De som inte redan i dag är inom den kommunala barnomsorgen och kan tänkas tillkomma med reformen är 80-100 barn, menar Helene Åkerlind. Det är de barn som idag är hemma, i annan omsorgsform eller vid familjedaghem.
De kommer dessutom att erbjudas ett alternativ med tre timmars barnomsorg per dag. I oktober ska det vara klart hur många det kommer att röra sig om, berättar hon.
Budgeten ser inte ut att kunna hållas i år. Den visar ett underskott på 15 miljoner kronor för året. Men av dessa är 7,4 miljoner pengar som man vill lägga på de nya förskoleavdelningarna. Nästa nämnd, den 2 oktober, ska ta ställning till vilka åtgärder man ska ta till för att lösa de övriga åtta miljonerna.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons