Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allmän förskola från fyra år

GÄVLENästa vecka klubbar barn- och ungdomsnämnden igenom införandet av allmän förskola i Gävle. Efter årsskiftet ska kommunen garantera alla fyra- och femåringar en avgiftsfri förskoleundervisning.

Annons
- Det mesta är klart och vi ska nog klara av det. Det är inte så många som inte har någon barnomsorg alls. Men det blir svårare om de som är på familjedaghem ska beredas plats. Men de flesta som har sån plats är nog nöjda med det.
Christina Hjern har arbetat fram underlaget till beslutet, som bygger på skollagen och träder i kraft i hela landet den 1 januari 2003.
I Gävle har man redan i dag en kö till barnomsorgen i olika delar av kommunen. Den betas av när man öppnar flera nya förskoleavdelningar under hösten. Något som Gefle Dagblad berättat tidigare.

Efterfrågan ökar
Men efterfrågan väntas öka ytterligare som en följd av maxtaxan inom barnomsorgen, det ökande barnafödandet och så införandet av den allmänna förskolan.
I kommunen är 54 barn födda 1997 hemma eller i någon annan omsorgsform, medan de födda 1998 är 67. Det innebär en ökning med 121 barn som ska erbjudas allmän förskola vid årsskiftet.
Dessutom tillkommer 125 barn i familjedaghem som ska få samma erbjudande.
- De flesta sådana har vi i Hedesunda. Där är många barn hemma. I stan är de flesta på förskolan redan, säger Christina Hjern.
Under september ska man ha fått in svar från de berörda föräldrarna om de är intresserade av erbjudandet om en avgiftsfri plats i den kommunala barnomsorgen eller inte. Efter det kan man räkna ut hur många platser som behövs ytterligare.
Samtidigt ska man också jobba med att minska barngruppernas storlek. Något som även det ger behov av fler platser, fler lokaler och mer personal.
Förutom en vanlig heltidsplats finns även erbjudande om plats tre timmar per dag.

Integrering
Ett syfte med införandet av allmän förskola från fyra år och uppåt är att man ska integrera förskolans och skolans verksamheter i högre grad.
Kostnaden för allmän förskola beräknas i statsbidragen till 30 000 kronor per plats. Om alla barn som är hemma i dag ska beredas plats räknar man med en kostnad på 3,5 miljoner kronor. För barnen i familjedaghem kommer motsvarande kostnad att bli 8,5 miljoner kronor. Men det är förstås bara om det finns intresse för att byta till den kommunala barnomsorgen.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons