Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt annat än SD är att föredra

/

De rödgröna och alliansen i Gävle samarbetar hellre med varandra än med Sverigedemokraterna om inget av blocken får egen majoritet efter valet i höst.

Men Sverigedemokraterna tror att de etablerade partierna kommer att ändra sig efter valet.

Annons

En undersökning som Sveriges Radios Ekot har gjort visar att endast 14 procent av 1 100 tillfrågade kommunpolitiker runt om i Sverige skulle kunna tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna.

I Gävle är Sverigedemokraterna just nu tre mandat ifrån en vågmästarställning. GD talade i går med kommunalråden Carina Blank, S, och Roger Persson, MP, samt oppositionsråden Inger KällgrenSawela, M, och Roland Ericsson, C. Samtliga säger att de kommer att söka blocköverskridande samarbete om Sverigedemokraterna blir vågmästare. Ingen av de fyra kommunal- och oppositionsråden kan tänka sig någon form av samarbete med Sverigedemokraterna.

– De har helt andra grundvärderingar än de Moderaterna står för och jag tycker inte att de respekterar det demokratiska systemet, säger Inger KällgrenSawela.

Vid en situation där inget block har egen majoritet tycker hon att alliansen i första hand ska söka samarbete med Miljöpartiet. Centerns Roland Ericsson kan tänka sig att samarbeta med både Miljöpartiet och Socialdemokraterna för att hålla Sverigedemokraterna borta från makten.

Carina Blank och Roger Persson pekar inte ut några partier i alliansen de skulle söka samarbete med. Men de är överens om att de rödgröna och alliansen måste samarbeta på något sätt om Sverigedemokraterna får en vågmästarposition.

– Det handlar inte om att utestänga dem utan om att förhindra att deras politik kommer fram, säger Carina Blank.

Men Sverigedemokraternas ordförande i Gävle, Roger Hedlund, tror att de andra partierna kommer att ändra sig efter valet om hans parti blir vågmästare.

– Det här är bara ett politiskt spel, säger Roger Hedlund.

Han tror att de andra partiernas negativa inställning till Sverigedemokraterna kan gynna partiet i valrörelsen.

– Om Moderaterna och Socialdemokraterna som ska vara valets huvudmotståndare säger att de kan samarbeta med varandra så kommer väljarna att se oss som det enda oppositionspartiet, säger Roger Hedlund.

Sverigedemokraterna har inte tagit ställning till vilket politiskt block de skulle vilja samarbeta med om de fick möjligheten.

– Vi samarbetar med det block som ger oss möjlighet att få igenom mest av våra frågor, säger Roger Hedlund.

Mer läsning

Annons