Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre klarar godkänt i engelska

Fler elever än tidigare slutar grundskolan utan godkänt i engelska.
– En stor grupp är nyanlända som börjar läsa engelska precis mot slutet, men det är inte hela förklaringen, säger Bo-Erik Simonsson, kvalitetsutvecklare hos Barn & Ungdom.

Annons

Under flera år har eleverna i Gävle kommun gått mot trenden i riket och förbättrat sitt betygssnitt. Men statistiken för det läsår som precis avslutats visar på ett litet brott i den kurvan. Medel-meritvärdet ligger på samma nivå som i fjol, liksom hur många procent av eleverna som lämnar grundskolan med fullständiga betyg. Däremot är det 8, 4 procent som inte klarar godkänt i engelska, en ökning med 2,5 procentenheter.

– Det avviker mycket. Vi kommer att redovisa en fördjupad analys till nämnden i september, säger Bo-Erik Simonsson.

En förklaring är elever som kommit till Sverige och som inte läst engelska tidigare, men de utgör inte hela ökningen.

Det finns möjlighet till dispens för elever som saknar godkänt i engelska. De kan få börja gymnasiet ändå och läsa upp det betyg som saknas.

– Vi vet inte hur det kommer att se ut i höst, hur många elever som kommer in den vägen, säger Bo-Erik Simonsson.

Från och med i höst gäller nya behörighetskrav till gymnasiet. Det krävs godkänt i betydligt fler ämnen för att vara behörig, men det har inte påverkat snittet så mycket som det fanns farhågor om tidigare under läsåret. De elever som inte klarar behörighetskraven saknar oftast betyg i något av de tre kärnämnen som statistiken täcker.

– Jag är inte förvånad. Om man inte klarar svenska, engelska och matte så påverkas även andra betyg. De styr väldigt mycket, säger Bo-Erik Simonsson.

På Milboskolan och Internationella Engelska skolan var samtliga niondeklassare behöriga till gymnasiet.

Mer läsning

Annons