Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler deklarerar papperslöst

GÄVLE/SANDVIKENSkattemyndigheten får allt färre pappersdeklarationer att granska. Allt fler deklarerar i stället på nätet eller per telefon som är årets nyhet. En utveckling som skattemyndigheten uppmuntrar.

Annons
- Det är trots allt en rationalisering för oss. Vi tycker också att det är en betydlig förenkling för medborgaren, säger Bengtåke Johansson, chef för informationsenheten på skattekontoret i Gävle.
I fjol, premiäråret, klarade drygt 22 000 av deklarationen på nätet i distriktet Gävleborg-Dalarna. I år är målet en fördubbling, något som Bengtåke Johansson tror att man når.
Förra året valde knappt 5 500 personer i Gävle och drygt 2 600 personer i Sandviken nätet framför att lämna in pappersdeklarationen. Till och med i söndags hade knappt 8 300 gävlebor och 3 800 i Sandviken deklarerat utan papper, cirka 3 600 på telefon och resten på nätet.
Nytt för i år är att det på nätet även går att ändra förtryckta uppgifter och lägga till uppgifter som inte kräver bilagor. Den möjligheten hade dock bara 409 personer i Gävle/Sandviken utnyttjat till och med söndagen.
Men de flesta deklarerar ändå fortfarande på papper. På måndagskvällen var det som vanligt sista dagen en strid ström av deklaranter som lämnade in inkomstredovisningar och avdrag till skattekontorets Daniel Andersson och Said Mousavi som fanns på plats utanför. Båda brukar jobba på sista deklarationsdagen och tycker att det är roligt.
- Det är jättekul. Man får positiva reaktioner för en gångs skull, sade Said Mousavi som handlägger arvsskatteärenden till vardags.
Fram till nio på kvällen tog de emot deklarationer. De som kom senare fick lägga dem i brevinkastet.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons