Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler tar cykeln till jobbet

/

I Gävleborg cyklar eller går vi gärna till vårt arbete. Enligt en färsk undersökning gjord av försäkringsbolaget If väljer en tredjedel av gävleborgarna att ta sig till jobbet för egen maskin.

Annons

Per Broberg är 27 år och pluggar på Högskolan i Gävle. Han cyklar till skolan varje dag eftersom det känns onödigt att ta bilen.

– Det tar fem minuter med cykeln, men det är lite för långt att gå, säger han.

Han har bil hemma men eftersom han går energiutbildningen på högskolan vill han tänka på miljön och då känns det fel att ta bilen till skolan.

– Jag kan inte säga till andra att lämna bilen hemma men sen köra själv, säger han.

Enligt statistiken från If väljer var tredje gävleborgare att gå eller cykla till jobbet. Enligt siffrorna tar 47 procent av svenskarna bilen till jobbet men i Gävleborg tar endast 43 procent bilen och 31 procent väljer i stället att cykla eller promenera.

I tider när Folkhälsoinstitutet går ut och varnar för att svensken är för stillasittande får cyklandet flera fördelar och två är att man får frisk luft och motion varje dag.

Margita Östman cyklar dagligen från sitt hem i centrum till Andersbergsskolan, där hon jobbar. Hon gör det delvis för att vakna till av den kalla luften men även för att cyklandet ger henne en frihetskänsla och för att hon blir piggare.

– Det är så skönt att komma ut och röra på sig, jag cyklar i ur och skur, säger hon.

Jeppe Salö som bor i Sätra tvingas mer eller mindre ta cykeln eftersom den buss som han tidigare tog till högskolan, där han jobbar, har blivit indragen.

– Ja, det är inget politiskt beslut. Men det går snabbare med cykeln och jag sparar ju 40 kronor om dagen så det är bra, säger han.

Mer läsning

Annons