Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler vill ta med elevpengen

/
  • Familjen Åberg fick 2006 tillstånd att flytta med barnens skolpeng till Thailand där familjen sedan tillbringade ett år.

Reglerna för att få flytta med skolpengen utomlands ska ses över. Sedan möjligheten infördes år 2006 har fler än 20 familjer ansökt men bara nio fått okej av skolförvaltningen.
– Vissa kommuner betalar inte ut någonting alls, säger Curt-Ingvar Hamrén på barn- och ungdomsförvaltningen.

Annons

Quatar, USA, Gambia, Belgien och Jordanien...

De länder dit Gävleföräldrarna vill flytta med skolpengen är utspridda över hela världen.

– Men Thailand är kanske det mest populära, säger Göran Broman som behandlar ansökningarna.

Första gången Gävle kommun sa okej till en familj att flytta med skolpengen var 2006. Familjen Åberg, som intervjuades i GD, ville tillbringa ett år i Thailand och sönerna Tim och Lukas kunde få plats på en skola med svensk undervisning i Koh Lanta.

Sedan dess har över 20 familjer skickat in ansökningar och flera andra har hört av sig via telefon. Majoriteten får nej och nu vill Göran Broman att reglerna förtydligas så att föräldrarna lättare förstår vad som gäller.

– De är lite luddiga och leder till tolkningsproblem. Vi vill gärna förtydliga så att man tydligare ser vilka resor man kan få ersättning för. Thailand betraktar vi ofta som en semesterresa om det inte är mer en ett halvår och föräldrarna inte ska ha en anställning eller uppgift där, säger han.

Mellan åren 2006 och 2008 har kommunen betalat ut ungefär 250 000 kronor i medflyttad skolpeng. I vissa fall har flytten inneburit en extra kostnad för Gävle kommun.

– Om skolpengen redan är utbetald till en skola här i Gävle så tar vi inte tillbaka den. Så om det blir en extra kostnad för kommunen är beroende på flyttdatumet för eleven, säger Göran Broman.

Curt-Ingvar Hamrén säger att Gävle kommuns sätt att låta föräldrar flytta med skolpengen är generöst.

– När eleverna befinner sig utomlands ett halvår är de inte ens skolpliktiga, då har man egentligen inte rätt till elevpeng. En del kommuner betalar inte ut någonting.

Mer läsning

Annons