Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt skräp på Öster får Bengt att skämmas

/
  • Otömda sopbehållare möter de hyresgäster som har garageplats. Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM

GÄVLE Det ligger en hög gamla kläder och skor i korridoren i källaren, det står en överfull sopbehållare i garaget, på golvet ligger skräp och krossat glas.
- Om man tar besökare den här vägen blir de förfärade. De undrar hur jag kan bo i den här slummen, säger Bengt Svensson.

Annons
Bengt Svensson har bott högst upp i hyreshuset på Norra Fiskargatan 1a på Öster sedan huset var nytt. Han uppskattar det centrala läget och den fantastiska utsikten, men annars är han inte en särskilt nöjd hyresgäst.
När Gavlegårdarna nu går ut och hävdar att stadsdelsförnyelsen på Öster har lyckats, och att antalet tomma lägenheter på Öster minskar, tycker Bengt Svensson att det krävs att någon säger emot.

- Gavlegårdarna sköter inte om husen. Många som bor här har slutat bjuda hem folk för att det ser så hemskt ut att man skäms. Om man bjuder hem någon, får man själv städa trappuppgången först, säger han.
För att visa hur det ser ut tar Bengt Svensson med oss ner i källaren. Där ligger sopor i korridorerna, krossat glas, otömda sopbehållare. Det är smutsigt och dålig belysning.
- Det värsta är att det här är en utrymningsväg. Vad händer om det börjar brinna? För det mesta ligger skräpet kvar i flera veckor, säger Bengt Svensson.
På 80-talet satt Bengt Svensson med i en grupp som tog fram förslag till hur Öster skulle förbättras. Dålig städning, dåliga lägenhetsförråd och nedslitna trappuppgångar var problem redan då. En gång tog han med den dåvarande förvaltaren och pekade på 24 punkter där utemiljön borde åtgärdas.
- Jag tror att alla problemen är kvar än i dag, säger han.

Stadsdelsförnyelsen på Öster drogs igång utan att man först tog reda på vilka problem som var värst, tycker han:
- Jag tror inte att folk är så intresserade av att få fasaden ommålad. Det är viktigare att Gavlegårdarna sköter den gemensamma närmiljön, trappuppgångarna och källaren. Men förfallet ökar hela tiden, säger han.
- Jag har inte särskilt stor förhoppning om att det ska bli bättre nu heller, säger han.
Men Susanne Persson, områdeschef för Öster på Gavlegårdarna, säger att de allmänna utrymmena i höghusen ska snyggas till.
- Vi har en grov tidplan som säger att vi ska börja med höghusen på Öster nästa år, men jag vet inte i vilken omfattning, säger hon.
- Vi jobbar kontinuerligt med skötseln där nu också. Vi städar med tätare intervall där än någon annanstans. Vi har bekymmer där. Det kommer in personer som inte hör dit och ställer till problem, men det ska bli bättre, säger hon.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons