Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt vanligare att taxiförare rånas

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Skiftet börjar. Kerstin Öberg är en taxiförare som, till skillnad från Bosse, klarat sig från rånförsök. - Ta i trä, säger hon när kvällsskifter börjar.

GÄVLEMåndag eftermiddag i fikarummet hos Taxi Stor & Liten. Det vanligaste samtalsämnet är kollegan som under natten till lördagen fick ett skärsår i huvudet när han lyckades avvärja ett rån.

Annons
En kollega som inte kom till jobbet på måndagen.
- Jag vet hur det känns, säger Bosse.
Han är en av flera taxichaufförer som under våren utsattes för uppmärksammade rån och rånförsök. En natt i slutet av mars drog en 18-årig gärningsman en kniv mot Bosse.
Rånarna håller sig inte bara till helgerna, det var vardag när Bosse fick en körning från Smultronvägen och Lingonvägen i Sätra.

Inga skador

Bosse klarade sig utan skador och var snart tillbaka på jobbet.
- Det kan hända när som helst. Det var en tisdagnatt som det hände mig. Dagen efter var jag tillbaka och körde, säger Bosse och tror att kollegan, som överfölls i helgen, börjar när han städat ur bilen.
Utom att taxiförarna rånas sker andra brott när hederliga kunder väljer svarttaxi.
Vid två tillfällen under de senaste månaderna har svarttaxikunder drabbats av misshandel eller blivit av med pengar och bankkort.
Fortfarande är frågorna om både förarnas och svarttaxikundernas säkerhet olösta.
I fikarummet går Mehdi Sadaghi förbi.
- Vi har inga pengar som gör det lönsamt att råna oss! Det är bara växelpengar, framhåller han.
Polisen söker fortfarande efter vittnen som kan leda utredningen om lördagnattens rånförsök framåt. Ännu under måndagen var sökandet utan resultat. Den 55-årige föraren klarade sig från svåra fysiska skador, men behövde sys med ett antal stygn. Justitiekanslern har gett klartecken men hittills har inga övervakningskameror installerats i Gävles taxiflotta. Bildbevis kunde komma till användning vid en rättegång, anser Bosse och Kerstin. Personlarm på taxametern har däremot sina begränsningar.
- När ska man trycka? frågar Bosse retoriskt.
Innan man utsätts för ett rånförsök vet man ju inte säkert. Och efteråt kan det vara för sent.
Kerstin Öberg har kört taxi under trettio års tid. Hon har aldrig råkat ut för något så allvarligt som ett överfall med kniv.
- Peppar, peppar, säger hon.

Olösligt problem
Och beskriver ett problem som egentligen inte går att lösa. Man "läser" kunden och något är fel. Kanske rädslan kommer. Men det går ju inte att veta...
- Det kan vara en vanlig kund, säger Kerstin Öberg.
Sedan sätter hon sig i bilen i det tidiga vintermörkret för att börja kvällsskiftet.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons