Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvar bakom färgglad protest

NORRLANDET
Ansikten målade på papptallrikar pryder tallarna på vägen ut till Bönan. Föräldrar på Norrlandet vill visa att det bor nästan 150 barn och ungdomar därute och efterlyser sitt utlovade fritids.

Annons
- Vi vill ha kvar våra fritidsbarn här. Det är här de bor, säger Linda S. Gunnarson, ordförande i föräldrarådet.
I fjol kom föräldrarna överens med barn- och ungdomsnämnden om att ta över fritids med start hösten 2004. En paviljong skulle ställas vid förskolan och skolbarnen, som går i Strömsbro, skulle gå i Bönan. I dag på nämndens möte ligger ett förslag om att barnen från Norrlandet i stället ska gå på fritids i Strömsbro, något som skulle spara 76 000 kronor om året.
Linda S. Gunnarson vänder sig emot att man vill riva upp beslutet. Det fanns tankar på att utveckla verksamheten.
Jens Leidermark, s, ordförande i nämnden, säger att det är det enda ställe i kommunen som inte har fritids i skolan.
- Om det går bra för Strömsbrobarnen att vara på fritids där går det också bra för Bönanbarnen.
I besparingstider blir det också svårt med ett dyrare alternativ säger han.
Han är medveten om att skolskjutsen kan bli besvärlig för föräldrarna.
Han poängterar att det varken finns beslut eller förslag, men att de kan komma att titta på om de kan ordna en skolbuss från Strömsbro om personalbehovet minskar när barnen åker hem.
Linda S. Gunnarson tycker att de som bor på Norrlandet berörs av för många besparingar.
Förskolan blir kvar, men barngrupperna blir större. Liksom i övriga kommunen blir det ingen skolskjuts till sexårsverksamheten. Barnen från Norrlandet, i höst åtta sexåringar, ska gå i Strömsbro.
Lena-Mie Bernkert, förälder i Bönan, har skrivit till nämnden om skolskjutsbekymren. De vill att barnen ska gå i Strömsbro, men några kan bli tvungna att tacka nej och låta dem gå kvar på dagis i Bönan av praktiska skäl. Barnen får gå kvar även som sexåringar säger Lena-Mie Bernkert som kollat med Skolverket. Hon ställer sig därför frågande till att det står förskola för 1-5-åringar i Bönan i beslutsförslaget.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons