Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvar bakom kärleksvecka

/
  • Foto:NICKBLACKMON Lyckad vecka. Temaveckan Kärlek i litteraturen på Sörbyskolan har varit lyckad. Alla tycker den har varit rolig, men den kanske har tänt ett ljus också, säger kamratstödjaren Emma Brännström, en av arrangörerna.

GÄVLE
Temaveckan Kärlek i Litteraturen på Sörbyskolan har blivit en succé.

Annons
- Alla jag har pratat med hittills har tyckt att det varit en rolig vecka. Vissa kanske tänker till när det gäller hur man ska vara mot varandra också, säger Emma Brännström, 9a.
- Det finns ju en allvarlig tanke bakom. Att det är roligt får man på köpet.
Som kamratstödjare är Emma Brännström en av arrangörerna bakom kärleksveckan på Sörbyskolan. Kamratstödjarna har lagt ner ett stort arbete på att få veckan att fungera.

Tävling i poesi
Flera föreläsningar, värderingsövningar och andra gruppaktiviteter har avlöst varandra.
En poesitävling har fått många elever att skriva dikter både på svenska och engelska, och eftersom man samtidigt har bokvecka ägnar eleverna också mycket tid åt läsning.
Tanken är att alla olika aktiviteter ska göra att eleverna börjar tänka på hur man behandlar varandra.
- Det värsta här på skolan är alla fula saker man säger till varandra. Det har blivit så vanligt att någon säger "hora" eller "jävla bög" att man nästan inte märker det, säger Emma Brännström.
- Det har blivit ord som man tar till utan vidare. Många reagerar inte över det alls. Men en del blir nog ledsna, säger hon.

Mer uppmärksam
Sedan Emma valdes in i Kamratstödjarna i höstas har hon blivit mer uppmärksam på den mobbning som finns i skolan.
- Jag ville gärna bli kamratstödjare för jag ville se hur mycket mobbning det finns. Och det är mycket mer än jag trodde. Det är mycket som döljs under ytan.
- Förut trodde jag kanske att det bara var på skoj när vissa höll på och retade varandra. Man kanske säger fula saker samtidigt som man skrattar. Men nu kan jag se att det inte alltid är på skoj, säger hon.
Kamratstödjarna träffas varje vecka. 15 elever och fyra vuxna ingår i gruppen och på mötena kan man berätta om man sett att någon behandlats illa eller verkar utanför.
- Ibland är det kanske bara någon småsak som inte är så viktig. Men om det är mobbning går det vidare till trygghetsteamet, som är några lärare, som kan ingripa, berättar Emma Brännström.
- Det känns väldigt bra när man ser att det blir bättre för någon som har mobbats, säger hon.

Har tystnadsplikt

Om man är kamratstödjare har man tystnadsplikt. Man får inte berätta det man hör utanför gruppen av kamratstödjare.
- Det är bra, för då kan man bygga upp ett förtroende. Den som råkar ut för något kan berätta för mig och vet att jag inte för det vidare.
Den här veckan har kamratstödjarna turats om att sitta och sälja geléhjärtan och rosor och fungera som samordnare för allt som hänt i skolan.
I vanliga fall märks de inte så mycket. Emma Brännström tänkte inte själv på att de fanns innan hon själv fick chansen att vara med.
- Det är ju inte meningen att kamratstödjarna ska vara poliser som går omkring och säger åt folk att så där får du inte säga. Det handlar mer om att man ska se. Elever ser ju mycket mer än lärare.
- Det är när lärarna inte är i närheten som det händer en massa, säger hon.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons