Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulans till skroten efter krock med släckningsbil

/
  • Ambulansen blev så illa tilltygad av krocken med brandbilen att den inte går att rädda. Ambulanssjukvårdarna däremot hade en sagolik tur och är mestadels mörbultade. Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM

GÄVLE Brandmannen förlorade kontrollen i blixthalkan. En kvinnlig sjukvårdare hann inte undan när brandbilen kanade in i ambulansen. - Hon var mörbultad och hade ryggsmärtor, säger Peter Bergh, ambulanschef.

Annons
Först kom larmet om en singelolycka på Hillstavägen vid Kungsgården vid 22-tiden i söndags kväll. Ingen av de tre kvinnorna i personbilen skadades allvarligt. En akutbil var snart på plats och därefter en ambulans från Gävle.

På Hillstavägen rådde nu blixthalka. Vägverket hade varnats men inte hunnit åtgärda det farliga vägläget.
När brandbilen, en flera ton tung släckningsbil, når olycksplatsen går det illa.
Ambulanssjukvårdarna ser vad som håller på att hända. De kastar sig ned i diket och undgår att träffas. Men en kvinnlig sjukvårdare som var på väg in i ambulansen hann inte undan - hon kastades handlöst ned i diket när brandbilen träffade ambulansen.
- Hon och de andra är litet mörbultade. Men de hade en sagolik tur, säger Peter Bergh.

Omedelbart efter olyckan talade räddningspersonalen igenom det inträffade. Samtliga, även den kvinnliga sjukvårdare som gjort sig mest illa, jobbade klart skiftet.
Brandmän och sjukvårdspersonal har, naturligt nog i deras yrken, ett gott säkerhetstänkande. Att minska farorna innebär inte att man fått bort dem helt.
- Även om vi har minimerat riskerna kan det hända, säger Peter Bergh.

Enligt de första uppgifterna från verkstaden skulle det inte gå att reparera den träffade ambulansen, som sannolikt måste skrotas.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons