Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amfetamin räddningen för dampbarn

GÄVLE
Möjligheterna för barn med svår ADHD/damp att få behandling med amfetamin ska förbättras i Gästrikland. Länssjukhusets barn- och ungdomsklinik är beredd att svara för verksamheten om politikerna skjuter till pengar.

Annons
- Utan behandling kan tillvaron för de här barnen och deras familjer bli ett rent helvete, säger Anders W Jonsson, verksamhetschef på kliniken.
Behandling med centralstimulantia vid ADHD/damp hos barn är inget nytt. Behandlingen anses ha mycket god effekt på de barn som har så stora koncentrationssvårigheter och andra symtom att pedagogiska insatser inte räcker.

Liten grupp
- Det här rör en mycket liten grupp barn med speciella behov. I Gästrikland är ett 20-tal barn aktuella för behandlingen, säger Anders W Jonsson.
Amfetamin associeras ofta till narkotikamissbruk. Men den behandling det här är fråga om är okontroversiell, enligt Anders W Jonsson. De doser som ges är små och verksamheten kringgärdad med omfattande säkerhetsarrangemang, framhåller han.
Hittills har det varit barn- och ungdomspsykiatrin som ansvarat för amfetaminbehandlingen i Gästrikland. Bristande resurser har dock gjort att verksamheten inte fungerat på ett bra sätt. Väntetiderna har varit långa och i flera fall har barnen helt blivit utan behandling.

Kompetens finns

Nu har länssjukhusets barn- och ungdomsklinik tillfrågats om den kan ta över verksamheten. Anders W Jonsson ställer sig positiv. Vid kliniken finns redan merparten av den medicinska kompetens som krävs. För att axla det här ansvaret kräver dock kliniken ett ekonomiskt tillskott från landstinget.
Hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävle sammanträdde i går och ställde sig då i princip positiv till satsningen.
Även nämnden i västra Gästrikland är inne på samma linje.
Vilken ekonomisk ersättning som ska utgå till barn- och ungdomskliniken är dock inte klart utan det blir en förhandlingsfråga.
Gävlenämndens förslag är att kliniken under ett inledningsskede - oktober-december i år - ska få 10 000 kronor per barn. Ett avtal ska sedan tecknas som reglerar finansieringen de kommande två åren.
- Men inga beslut är fattade utan vi kommer att ta upp frågan igen på vårt nästa sammanträde, säger ordförande Ann Lidman, s.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons