Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amputerad anmäler läkare

GÄVLE
Trots att Gävlebon undersöktes av tre olika läkare under ett halvår upptäcktes inte en elakartad cancertumör i ena benet.

Annons
I oktober i år opererades mannen på Karolinska sjukhuset i Stockholm, men benet gick inte att rädda. Nu är fallet anmält till sjukvårdens hälso- och ansvarsnämnd, HSAN.
Mannen sökte vård i mars i år för svullnad och domningar i benet.

Från ryggen
Han fick en remiss för en röntgenundersökning på sjukhuset i Gävle, men läkaren ansåg att besvären kom från ryggen. Någon röntgenundersökning av benet gjordes aldrig.
Mannens besvär fortsatte men inga nya undersökningar av benet gjordes. Han fick i stället behandling av en sjukgymnast, som i september slog larm och såg till att han fick en ny remiss till en röntgenundersökning.
Efter den undersökningen fick Gävlebon per telefon beskedet att han skulle ner till Karolinska sjukhuset i Stockholm för nya prover och undersökningar. Röntgenbilderna från Gävle skulle han hämta i receptionen på ortopedkliniken och ta med sig till Stockholm. Enligt anmälan till HSAN fick han ingen information av någon läkare, bara ett kuvert med röntgenbilderna och några andra dokument.

Tvingades amputera
Mannen fick en chock när han i kuvertet hittade ett papper där det framgick att han hade en snabbväxande tumör i benet.
På Karolinska sjukhuset gjordes nya röntgenundersökningar och mannen opererades för två veckor sedan. Läkarna tvingades amputera benet vid knäleden.
Mannen och hans anhöriga ifrågasätter varför ingen ordentlig undersökning av benet gjordes i ett tidigare skede och varför det till slut var sjukgymnasten som tvingades agera.

Sven-Olof Ekman
026-15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons